Jeśli potrzebujesz przygotować szybki i smaczny obiad dla całej rodziny, ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Duszone udka z kurczaka w aromatycznym grzybowo-kremowym sosie,
w otoczeniu ziemniaczanego puree to klasyka dopracowana w każdym szczególe. Liczy się smak!

Kategoria: Dania

100 min

Verdin Fix
z zieloną
herbatą
Verdin Fixz zielonąherbatą

Składniki

UDKA Z KURCZAKA :

  • 2 kg udek z kurczaka lub podudzi
  • 200 ml białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
  • 200 ml śmietany kremówki (30-36%) lub śmietany kokosowej
  • 400 g pieczarek
  • 2-3 cebule
  • kilka łyżek oleju lub masła
  • 0,5 szklanki mąki pszennej lub ryżowej
  • 3 czubate łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • świeży tymianek
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 słoik karczochów
  • 2 łyżki miodu

PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 50 g klasycznego masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

DO PODANIA:

herbatka „Verdin fix” z zieloną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZIEMNIACZANE PUREE:

1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez mement na gazie, aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.

 

UDKA Z KURCZAKA W SOSIE:

1. Umyj udka z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Na głębokim talerzu wymieszaj mąkę z przyprawami.

3. Obierz cebule i pokrój w talarki lub piórka, a potem podsmaż je na oleju na złoty kolor.

4. Obtocz kurczaka w przyprawach z każdej strony. Rozgrzej czystą patelnię i wlej na nią odrobinę tłuszczu. Obsmażaj udka z obu stron. Zdejmij z patelni, gdy będą rumiane.

5. Obsmażone kawałki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Dolej śmietanę, wino, tymianek, pieczarki pokrojone w plasterki, kapary, karczochy i miód.

6. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.

7. Gdy udka będą gotowe, wyjmij je z piekarnia i wyłóż na talerze. Na każdym z talerzy połóż porcję ziemniaczanego puree. Całość posyp świeżym koperkiem lub innymi, ulubionymi ziołami. Smacznego.