Masz ochotę na danie dla prawdziwego drwala? Na talerzu powinny pojawić się wysmażone wołowe steki w otoczeniu aromatycznych dodatków i lekkiej sałatki. Będziesz mógł jeść je codziennie.
Kategoria: Dania
60 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
- 3 befsztyki/steki wołowe z dowolnego fragmentu mięsa (np. antrykot, polędwica, rostbef)
- 1 kg zwartych ziemniaków (tzw. frytkowe)
- duża główka czosnku
- 6 łyżek oleju
- pół kostki masła
- 1 pęczek świeżego koperku
- sól do smaku
DO PODANIA
- sałatka z rukoli, pomidorków i cebuli
- chipsy z wędzonego boczku
- herbatka Verdin Fix z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i pokrój w spore kawałki (mogą być łódeczki). Przełóż do miski. Dodaj około 6 łyżek oleju, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek (około 5 ząbków) oraz łyżeczkę soli do smaku. Wymieszaj dokładnie.
2. Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż nim blachę z piekarnika. Rozsyp na niej ziemniaki
tak, aby leżały oddzielnie i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na 35-45 minut.
3. Obierz pozostały czosnek i także przeciśnij przez praskę albo bardzo drobno posiekaj.
Włóż masło do miseczki, dodaj czosnek, posiekany koperek i sól do smaku. Odstaw do lodówki
do schłodzenia.
4. Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, zabierz się za przygotowanie steków. Tylko umyte
i osuszone sztuki mięsa układaj na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Powinieneś słyszeć charakterystyczne skwierczenie. Długość smażenia będzie odpowiadała stopniowi wysmażenia mięsa i efektowi, który chcesz uzyskać (od blue do well done). Pamiętaj, aby nigdy nie kroić befsztyków
od razu po zdjęciu mięsa z patelni. Należy pozwolić stekom chwilę przestygnąć.
5. Wyłóż ziemniaki z piekarnika na talerz, połóż obok schłodzone masło czosnkowe albo pozwól mu rozpuścić się na gorących ziemniakach. Ułóż dorodne steki. Możesz podawać danie z kolorową sałatką z rukoli, pomidorów i cebuli oraz chipsami z wędzonego boczku. Smacznego!