Marzy Ci się przygotowanie ciasta przypominającego dzieło sztuki? Lekka beza z obłędnym kremem cytrynowym i soczystymi owocami zachwyci swoim smakiem, a Twoi goście
od razu poproszą Cię o podwójną porcję.

Kategoria: Desery

90 min

Verdin fix
z earl grey
Verdin fixz earl grey

Składniki

BEZA:

  • 12 białek ekologicznych jaj
  • 700 g białego cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ulubione owoce (najlepiej kwaśniejsze) np. borówki, jeżyny, granat, kiwi

BITA ŚMIETANA:

  • 400 ml tłustej śmietany (36%)
  • ewentualnie fix w proszku do bitej śmietany, aby wzmocnić efekt

CYTRYOWY KREM ANGIELSKI:

  • 4 duże lub 5 mniejszych cytryn
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

DO PODANIA:

  • listki melisy lub mięty
  • herbatka „Verdin fix” z earl grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BITA ŚMIETANA:

1. Najlepszym sposobem na udaną bitą śmietaną jest odpowiednia temperatura, dlatego wstaw śmietanę do lodówki na minimum 8 godzin.

2. Przygotuj miskę o wysokich ściankach – dla lepszego efektu ją także możesz schłodzić.
w lodówce i ubij śmietanę na pomocą robota kuchennego. Ustaw najwyższe obroty miksera.

3. Aby wzmocnić efekt puszystości, możesz dodać fix do bitej śmietany.

CYTRYOWY KREM ANGIELSKI:

1. Zagotuj wodę w garnku i ustaw na nim metalową lub żaroodporną miskę.

2. Dokładnie umyj cytryny. Zetrzyj z nich skórkę, porządnie rozmasuj, przekrój i wyciśnij sok.

3. Do miski stojącej na gotującej się wodzie dolej cały sok z cytryny, dodaj otartą skórkę, masło, wbite jajka, żółtka, a także cukier puder i szczyptę soli.

4. Delikatnie połącz i wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uważaj, aby woda się nie wygotowała, bo łatwo przypalić garnek.

5. Gdy masa w misce zgęstnieje niczym budyń, przelej całość przez gęste sitko, aby zatrzymać grudki i kawałki skórki z cytryn.

6. Aby przyspieszyć studzenie kremu, wstaw miskę z kremem do drugiej miski z zimną wodą i mieszaj do wystudzenia. Krem powinien mieć gładką, aksamitną konsystencję.

BEZA:

1. Wlej białka do miski i długo ubijaj. Może to trwać nawet 10-15 minut.

2. Gdy piana zaczyna sztywnieć, zacznij wsypywać cukier. Trzeba to robić bardzo powoli, najlepiej po jednej łyżce. Ubijaj masę do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną.

3. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż całą masę z białek i kilkoma ruchami uformuj kształt kopca.

4. Wstaw blaszkę z bezą do piekarnika rozgrzanego do 120°C i susz przez 40 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz przez następne 6 godzin. Wystudź bezę w piekarniku o lekko uchylonych drzwiczkach.

5. Udekoruj wystudzoną bezę bitą śmietaną, kremem cytrynowym i ulubionymi owocami.