To danie znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole lub podczas majówki, gdy deszczowa pogoda nie pozwoli na rozpalenie grilla w ogrodzie. Pieczona biała kiełbasa z ziemniaczanym puree zasmakuje szczególnie miłośnikom polskiej, mięsnej i charakternej kuchni.

Kategoria: Dania

90 min

Verdin Fix
z czarną
herbatą
Verdin Fixz czarnąherbatą

Składniki

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA:

  • 2,5 kg białej kiełbasy
  • 4 jędrne gruszki
  • 300 g mrożonych lub świeżych borowików (wybierz leśne, hodowlane lub pomieszaj)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu
  • 200 ml soku gruszkowego lub tłustej śmietany

ZIEMNICZANE PUREE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • pół kostki masła
  • 200 ml śmietany
  • sól

DO PODANIA:

posiekany, świeży koperek
herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PUREE ZIEMNIACZANE:

1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij z ognia, odcedź i ponownie postaw na gazie do odparowania.

2. Jeszcze gorące ziemniaki utłucz tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Ziemniaki połącz z miękkim masłem, śmietaną oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszaj.

 

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA:

1. Obierz cebulę i pokrój w talarki. Umyj gruszki, przekrój je na ćwiartki i wytnij gniazdka nasienne.

2. Na dnie dużej formy do pieczenia ułóż cebulę oraz kawałki gruszek. Na tym połóż kiełbaski oraz grzyby.

3. Do soku gruszkowego dodaj jedną, czubatą łyżkę chrzanu i wymieszaj, a następnie polej sosem zawartość formy. Jeśli chcesz użyć śmietany – dodaj ją po upieczeniu dania,
w przeciwnym wypadku śmietana się zetnie. Wtedy dodaj chrzan bezpośrednio do kiełbasek przed upieczeniem.

4. Nagrzej piec do temperatury 175°C i piecz przez 45-50 minut.

5. Po upieczeniu wyjmij formę i pozwól przez moment ostygnąć. Jeśli Twoje danie miało zawierać śmietanę, dodaj ją właśnie teraz i wymieszaj powstały po upieczeniu sos.

6. Na talerz wyłóż ziemniaczane puree, kiełbaski oraz upieczone dodatki. Wierzch posyp pokrojonym, świeżym koperkiem i od razu zajadaj. Proste i pyszne.