To danie znakomicie sprawdzi się na wielkanocnym stole lub podczas majówki, gdy deszczowa pogoda nie pozwoli na rozpalenie grilla w ogrodzie. Pieczona biała kiełbasa z ziemniaczanym puree zasmakuje szczególnie miłośnikom polskiej, mięsnej i charakternej kuchni.
Kategoria: Dania
90 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA:
- 2,5 kg białej kiełbasy
- 4 jędrne gruszki
- 300 g mrożonych lub świeżych borowików (wybierz leśne, hodowlane lub pomieszaj)
- 2 cebule
- 1 łyżka chrzanu
- 200 ml soku gruszkowego lub tłustej śmietany
ZIEMNICZANE PUREE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- pół kostki masła
- 200 ml śmietany
- sól
DO PODANIA:
posiekany, świeży koperek
herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PUREE ZIEMNIACZANE:
1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij z ognia, odcedź i ponownie postaw na gazie do odparowania.
2. Jeszcze gorące ziemniaki utłucz tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Ziemniaki połącz z miękkim masłem, śmietaną oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszaj.
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA:
1. Obierz cebulę i pokrój w talarki. Umyj gruszki, przekrój je na ćwiartki i wytnij gniazdka nasienne.
2. Na dnie dużej formy do pieczenia ułóż cebulę oraz kawałki gruszek. Na tym połóż kiełbaski oraz grzyby.
3. Do soku gruszkowego dodaj jedną, czubatą łyżkę chrzanu i wymieszaj, a następnie polej sosem zawartość formy. Jeśli chcesz użyć śmietany – dodaj ją po upieczeniu dania,
w przeciwnym wypadku śmietana się zetnie. Wtedy dodaj chrzan bezpośrednio do kiełbasek przed upieczeniem.
4. Nagrzej piec do temperatury 175°C i piecz przez 45-50 minut.
5. Po upieczeniu wyjmij formę i pozwól przez moment ostygnąć. Jeśli Twoje danie miało zawierać śmietanę, dodaj ją właśnie teraz i wymieszaj powstały po upieczeniu sos.
6. Na talerz wyłóż ziemniaczane puree, kiełbaski oraz upieczone dodatki. Wierzch posyp pokrojonym, świeżym koperkiem i od razu zajadaj. Proste i pyszne.