To ciasto stanie się stałym bywalcem domu nawet cukierniczego amatora. Aromatyczna nuta ananasowo-kokosowa i prostota wykonania to zdecydowane atuty tego wypieku. Fenomenalny smak przeniesie Cię na rajską wyspę, a niebanalny wygląd ciasta zaskoczy Twoich gości.
Kategoria: Desery
95 min
Udostępnij: Kopiuj link
z earl grey
Składniki
CIASTO
- 1 puszka ananasa w plasterkach
- 6 jajek
- 100 ml syropu z ananasa w puszce
- kostka masła
- pół szklanki oleju
- szklanka cukru
- 400 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
DO PODANIA:
- lody waniliowe lub karmelowa polewa
- bita śmietana
- herbatka Verdin Fix z Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Otwórz puszkę ananasów, wyłóż owoce, a sok odlej do szklanki.
2. Posmaruj masłem blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm) i posyp cukrem
(tak jak zazwyczaj robisz to z mąką).
3. Wymieszaj ze sobą sypkie produkty: mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.
4. Do miski wbij całe jajka i 150 g cukru, a następnie zmiksuj. Jajka powinny się ubić i nabrać lekkości.
5. Do drugiej miski włóż miękkie masło, dodaj 100 g cukru i utrzyj za pomocą miksera na białą masę. Sukcesywnie dodawaj zmieszaną z wiórkami mąkę, olej i jajka. Stale ucieraj. Na koniec dodaj syrop z ananasa.
6. Na przygotowane wcześniej dno formy wyłóż plastry ananasa i wylej masę ciasta, a następnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagranego do 180°C i piecz przez 65 minut. To czy Twoje ciasto jest upieczone sprawdzisz drewnianym patyczkiem – suchy patyczek oznacza, że placek jest gotowy.
7. Upieczone ciasto wyjmij z pieca. Jeśli na środku formy pojawiło się wybrzuszenie, zetnij
je nożem. Teraz pora na najbardziej spektakularny moment – rozepnij formę tortownicy
i szybkim ruchem odwróć ciasto, wykładając je na talerz. Ciasto powinno być jeszcze gorące.
8. Po wystudzeniu pokrój placek na trójkąty, ułóż na talerzu i serwuj z gałką lodów waniliowych oraz porcją bitej śmietany. Możesz udekorować listkiem mięty albo melisy. Smacznego!