Istnieją ciasta, które nigdy się nie znudzą i zawsze każdemu smakują – taki właśnie jest
puszysty placek z kremem śmietanowym, kajmakiem, owocami i aromatyczną bananowo-kokosową nutą. Słodki smak miesza się w nim z delikatną kwasowością owoców. Zakochasz się w tym balansie.
Kategoria: Dania
120 min
Udostępnij: Kopiuj link
z earl grey
Składniki
CIASTO:
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 3-5 kropli aromatu kokosowego
- 5 jajek
DO PODANIA:
- 4 banany
- 500 ml schłodzonej śmietany (36%)
- 2 fixy do śmietany
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub kajmaku
- ulubione owoce sezonowe: maliny, jeżyny, borówki lub winogrona (możesz także wykorzystać owoce egzotyczne)
- 100 g prażonych wiórków lub płatków kokosowych (możesz zamienić na migdałowe)
- herbatka „Verdin fix” z Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIASTO Z KREMEM ŚMIETANOWYM I OWOCAMI:
1. Rozpocznij pracę od czynności, która zajmie najwięcej czasu (możesz ją wykonać nawet dzień wcześniej). Wstaw puszkę z mlekiem skondensowanym, słodzonym do garnka i nalej do niego wody na minimum 2/3 wysokości puszki. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy godziny zwracając uwagę, aby puszka się nie przewróciła, a woda nie wyparowała (w razie potrzeby uzupełnij zawartość wody). Po ugotowaniu porządnie ostudź puszkę i dopiero wtedy otwórz. Otwarcie gorącej puszki z mlekiem skondensowanym może zakończyć się wystrzeleniem
i wtedy łatwo się poparzyć. Możesz także skorzystać z gotowej masy kajmakowej w puszce bez konieczności długiego gotowania.
2. Do rondelka włóż masło, cukier, dolej płynne mleko i wsyp mleko w proszku. Rozpuść, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Przełóż masę z rondelka do miski i dodaj żółtka, aromat, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Możesz użyć robota kuchennego lub łyżki. Na koniec dodaj pianę
z białek i bardzo delikatnie wymieszaj (wtedy ciasto zachowa swoją puszystość).
5. Przygotuj okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm i posmaruj ją tłuszczem (olejem lub masłem).
6. Przełóż masę ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 50-60 minut.
7. Po upieczeniu wystudź ciasto i delikatnie odkrój lub zetrzyj na tarce jarzynowej przyrumieniony wierzch.
8. Na górnej części ciasta rozsmaruj kajmak. Ważne, aby warstwa toffi była dość gruba.
9. Obierz banany ze skórki i przekrój je na pół po całej długości. Ułóż banany na kajmaku i wstaw do lodówki do schłodzenia.
10. W wysokiej misce ubij mocno schłodzoną śmietankę, dodając fixy w proszku podczas ubijania.
11. Wyjmij ciasto z lodówki, rozsmaruj na nim śmietanowy krem. Na wierzchu ułóż ulubione owoce i posyp prażonymi płatkami. Możesz podawać od razu. Smacznego!