Szukasz odskoczni od ciężkostrawnych obiadów? Smażone kotlety, bigosy czy zrazy w tłustych sosach już Ci się znudziły? Postaw zatem na rybę w formie kotlecików na chmurce z kremowego risotto – lekkie, smaczne i proste danie, które będzie smakowało także Twoim dzieciom! Od tej pory łosoś i ryż będą występowały tylko w tym pysznym duecie!
Kategoria: Dania
60 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
KOTLECIKI Z ŁOSOSIA
- 1,5 kg łososia (filety)
- 3 cebule
- 2 jajka
- 2 – 3 pęczki koperku
- 5 – 6 łyżek bułki tartej (wybierz pszenną bądź bezglutenową)
- sól, pieprz
- ulubiony olej
RISOTTO
- 1,5 szklanki ryżu do risotto (najlepiej arborio)
- 750 ml wody lub warzywnego bulionu
- 125 ml wytrawnego, białego wina
- 2 cebule (najlepiej szalotki)
- 60 ml oliwy
- 80 ml parmezanu startego na drobnych oczkach (możesz zastąpić wegańskim serem)
- 2 łyżki masła bądź innego, wegańskiego tłuszczu
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
DO PODANIA:
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub serano
- kilka plasterków sera parmeńskiego lub innego – twardego, długo dojrzewającego
- ulubione zioła – koperek lub tymianek
- herbatka Verdin Fix z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KOTLECIKI Z ŁOSOSIA
1. Przygotuj filety z łososia – sprawdź, czy nie mają ości (pomocna będzie pęseta) oraz zdejmij
z nich skórę. Zmiel filety w maszynce do mielenia mięsa (możesz użyć malaksera, jednak kawałki ryby mogą mieć wtedy inną strukturę) i przełóż do miski.
2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na dwóch łyżkach oleju. Jeśli preferujesz wersję delikatniejszą – pomiń proces smażenia i dodaj surową cebulę do rybnej masy.
3. Drobno pokrój koperek i dodaj do ryby. Wbij jajka do masy i dodaj bułkę tartą. Dopraw solą i mielonym pieprzem.
4. Wymieszaj łyżką wszystkie składniki, a jeśli ten sposób będzie dla Ciebie wygodniejszy – wyrabiaj masę ręką do momentu, aż stanie się gładka. Odstaw na 15 minut, aby bułka tarta wchłonęła nadmiar wody.
5. Wysmaruj blachę do pieczenia olejem lub masłem lub użyj papieru do pieczenia. Uformuj zgrabne kotleciki i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 – 30 minut.
Wskazówka! Możesz usmażyć kotleciki klasycznie – na patelni. Smaż je wtedy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
KREMOWE RISOTTO
1. Przygotuj dużą patelnię bądź żeliwny garnek i wlej kilka łyżek oliwy. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekane cebule. Dopraw solą i chwilę przesmaż. Wsyp suchy ryż i poczekaj, aż stanie
się szklisty. Przemieszaj od czasu do czasu.
2. Przygotuj bulion/wodę oraz białe wino, by były stale pod ręką. Wlej jedną łyżkę wazową wywaru oraz taką samą porcję wina. Mieszaj całość od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Następnie dolej kolejną porcję bulionu i wina. Ponownie mieszaj do całkowitego wchłonięcia
i tak do momentu, aż cały płyn znajdzie się w ryżu. To najbardziej żmudna czynność podczas przygotowywania tej potrawy, jednak niezbędna do tego, by risotto się nie przypaliło, a było kremowe i pyszne.
3. Gdy ryż zmięknie, dodaj masło i starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Wyłącz gaz, przykryj risotto pokrywką i pozwól mu odpocząć przez 5 minut.
Wyłóż risotto na głębokie talerze, udekoruj szynką parmeńską i kawałkami startego sera. Ułóż kotleciki i obficie posyp drobno posiekanym koperkiem. Podawaj od razu. Smacznego!