Zapewne nie wyobrażasz sobie domowej imprezy lub przyjęcia bez chrupiącej, aromatycznej pizzy
z mnóstwem dodatków. Często jest zamawiana w pośpiechu, gdy wszyscy goście są bardzo głodni,
a zapas chipsów i paluszków już się skończył. Zamiast czekać godzinami, aż pizza dotrze na imprezę, zaskocz swoich gości własnoręcznie upieczoną pizzą. Ten przepis jest naprawdę prosty i zawiera kilka wersji smakowych. Wybierz swoją ulubioną.
Kategoria: Dania
110 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
CIASTO NA PIZZĘ
- 4 niepełne szklanki mąki pszennej (typ 500 albo 550)
- 1,5 szklanki wody (+/- kilka łyżek)
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru
- oliwa do smarowania blaszek
PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
- ciasto na pizzę
- sos pomidorowy (gotowy ze słoika lub przygotowany samodzielnie)
- 200 g szynki parmeńskiej
- 200 g żółtego sera albo mozzarelli
PIZZA Z CHORIZO
- ciasto na pizzę
- sos pomidorowy (gotowy ze słoika lub przygotowany samodzielnie)
- 200 g chorizo
- 1 czerwona papryka
- 200 g ulubionego żółtego sera albo mozzarelli
- ulubione zioła (bazylia lub tymianek)
PIZZA Z BOCZKIEM
- ciasto na pizzę
- sos pomidorowy (gotowy ze słoika lub przygotowany samodzielnie)
- 6 – 8 plastrów wędzonego boczku
- garść listków szpinaku
- 200 g ulubionego żółtego sera
PIZZA Z SEREM
- ciasto na pizzę
- sos pomidorowy (gotowy ze słoika lub przygotowany samodzielnie)
- 200 g ulubionego, żółtego sera
- 100 g sera Lazur
- 100 g serca mozzarella
DO PODANIA:
herbatka „Verdin Fix” z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIASTO NA PIZZĘ
1. Zagnieć ciasto z mąki, wody i drożdży. Ważne, aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Gdy zacznie odklejać się od ręki, przełóż ciasto do miski i przykryj natłuszczoną folią.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę (do momentu podwojenia objętości).
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i jeszcze raz pougniataj. Następnie podziel na kawałki
i uformuj placki (grubsze bądź cieńsze). Ciasto możesz rozwałkować wałkiem albo rozciągać palcami. Zacznij wtedy od środka ciasta i obracając je wyciągaj boki coraz bardziej
na zewnątrz. Jeśli masz już gotowe placki, odczekaj 10 minut.
3. Przygotuj blachę bądź kamień do pieczenia pizzy i wyłóż ciasto.
4. Na cieście do pizzy rozsmaruj sos pomidorowy. Możesz także posypać ulubionymi, suszonymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Rozsyp sery na warstwie sosu, ułóż plastry szynki, pokrojone pieczarki, paprykę lub inne, ulubione warzywa. Resztę sera zetrzyj na tarce, pokrój na kawałki bądź pokrusz na wierzchu pizzy – w zależności od Twoich preferencji.
5. Wstaw pizzę do pieca nagrzanego do 220°C na 10 – 20 minut, w zależności od grubości ciasta. Gotową pizzę wyjmij z piekarnika i pokrój na trójkątne kawałki. Możesz posypać rukolą, świeżą bazylią bądź kiełkami, ułożyć na niej połówki pomidorków koktajlowych lub inne surowe dodatki. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!