Zazwyczaj podczas domowego przyjęcia na stole z przystawkami można znaleźć koreczki, sałatki lub pokrojone na jeden kęs roladki. Zaskocz swoich gości i przygotuj im stół przystawek pełen domowego sushi. Z pewnością następnym razem przyjdą do Ciebie zamiast do japońskiej restauracji.
Kategoria: Dania
90 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
RYŻ DO SUSHI:
- 500 g ryżu do sushi (dostępny w sklepach z orientalną żywością)
- 120 ml octu ryżowego
- 80 ml wody
- 125 g białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie 2 łyżki mirin
WARZYWA:
- awokado
- długi ogórek
- por
- ulubiona sałata
- marynowana rzodkiew
- kiełki
RYBY:
- kawałek polędwicy lub steku z tuńczyka
- filet z łososia (najlepiej bez skóry)
- krewetki do sushi (dostępne w sklepach mrożone na tackach)
- paluszki surimi
DO PODANIA:
- wasabi (japoński chrzan)
- nori (glony)
- sos sojowy
- marynowany imbir
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
RYŻ:
1. Wsyp ryż do garnka i zalej go wodą. Przepłucz ryż, aż woda stanie się mętna. Wylej wodę i powtórz czynność 3-4 razy do momentu, kiedy woda będzie czysta.
2. Przepłukany ryż zalej wodą tak, aby jej powierzchnia sięgała około 3 cm nad jego poziom. Przykryj garnek i postaw na ogniu do zagotowania. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz gaz i powoli gotuj przez około 12 minut. Po czym wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na około 15 minut.
3. Weź miskę i wymieszaj w niej ocet, cukier, mirin (można pominąć) i sól. Wyłóż ryż na całą powierzchnię blaszki do pieczenia. Polej ryż marynatą i lekko wymieszaj widelcem. Nie uklepuj mocno ryżu, ponieważ straci puszystość. Wymieszany ryż zostaw pod ściereczką kuchenna do wystudzenia.
WARZYWA:
1. Umyj ogórki, obierz i pokrój w słupki. Odetnij środkowe części z nasionami. Tutaj nie będą potrzebne.
2. Pokrój pora w cieniutkie paseczki
3. Przekrój na pół awokado, wyjmij pestkę i także pokrój w słupki.
RYBY:
1. Delikatnie przemyj ryby i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Do sashimi potrzebujesz około 5 cm kawałków ryb, natomiast do nigiri powinny być one cieńsze. Pokrój w tej sposób ryby.
3. Rozmroź krewetki , a paluszki krabowe wyjmij z folii.
WYKONANIE:
ROLKI:
1. Na matce do sushi ułóż płatek nori świecącą częścią do dołu.
2. Rozprowadź porcję ryżu na 2/3 długości, następnie delikatnie przesmaruj wasabi i ułóż ulubione dodatki.
3. Zwijaj ciasno rolki i pozostaw do zastygnięcia. Całość sklei się ze sobą.
4. Po chwili możesz kroić rolki w grubsze kawałki.
NIGIRI:
1. Zwilż dłonie wodą z octem i weź w nie porcję ryżu. Uformuj mały prostokącik.
2. Układaj prostokąciki na blaszce lub tacce i każdy ostrożnie posmaruj wasabi. Na pikantnej warstwie ułóż fragmenty ryby.
3. Nigiri są gotowe do podania.
SASHIMI:
1. Pokrój rybę bardzo cienko w plasterki o 5 mm grubości.
2. Plasterki ryby ułóż jeden na drugim na tzw. dachówkę, aby jeden fragment wystawał spoza drugiego.
3. Całość posyp zwykłym lub prażonym sezamem (możesz pomieszać)
4. Sashimi są gotowe do podania.