Myśląc o tradycyjnym, polskim obiedzie wielu z nas automatycznie przychodzi na myśl wielki, chrupiący kotlet schabowy w podwójnej panierce. Schab nie musi być jednak tak oczywisty, ponieważ można go przyrządzić w o wiele ciekawszy sposób. Sięgając do kuchni staropolskiej i po skarby lasu możemy stworzyć wyśmienity, duszony schab z leśnymi grzybami. Spróbuj go koniecznie!

95 min

Verdin Fix
z czarną
herbatą
Verdin Fixz czarnąherbatą

Składniki

SCHAB DUSZONY:

  • 1,2 kg schabu karkowego (tłustszego)
  • 1,2 kg schabu środkowego
  • 0,5 kg boczku wędzonego w plastrach
  • około 700 gramów grzybów (najlepiej leśnych, ale można zmieszać je z pieczarkami)
  • 400 ml tłustej śmietany
  • 2 cebule
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego lub kaparów
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • ewentualnie kilka gałązek tymianku

PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 100 g klasycznego masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

DO PODANIA:

herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SCHAB DUSZONY:

1. Obierz cebule i pokrój w talarki lub piórka, posól i podsmaż na oleju. Gdy cebula będzie złota, zdejmij z ognia i przełóż do formy do pieczenia.

2. Schab karkowy pokrój w plastry o szerokości około 1,5-2 cm, obsyp solą i pieprzem i wrzuć na patelnię po smażeniu cebuli. Obsmaż schab z każdej ze stron do momentu, aż stanie się przyrumieniony. Przełóż do formy z cebulą.

3. Schab środkowy także pokrój w plastry i lekko rozbij. Przesmaż na tej samej patelni z obydwu stron. Gdy schab będzie zrumieniony, owiń każdy kawałek plasterkiem boczku i przełóż do tej samej formy.

4. Oczyść świeże grzyby lub rozmroź już oczyszczone i podziel na mniejsze kawałki. Ułóż grzyby na mięsie i pomiędzy jego plastrami.

5. Do śmietany dosyp sól, pieprz i czosnek. Wymieszaj i dolej do mięsa z grzybami. Udekoruj świeżym tymiankiem.

6. Do rozgrzanego do temperatury 180°C pieca wstaw formę z daniem i piecz przez 45-55 minut na środkowej półce.

 

ZIEMNIACZANE PUREE:

1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez moment na gazie, aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.