Myśląc o tradycyjnym, polskim obiedzie wielu z nas automatycznie przychodzi na myśl wielki, chrupiący kotlet schabowy w podwójnej panierce. Schab nie musi być jednak tak oczywisty, ponieważ można go przyrządzić w o wiele ciekawszy sposób. Sięgając do kuchni staropolskiej i po skarby lasu możemy stworzyć wyśmienity, duszony schab z leśnymi grzybami. Spróbuj go koniecznie!
95 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
SCHAB DUSZONY:
- 1,2 kg schabu karkowego (tłustszego)
- 1,2 kg schabu środkowego
- 0,5 kg boczku wędzonego w plastrach
- około 700 gramów grzybów (najlepiej leśnych, ale można zmieszać je z pieczarkami)
- 400 ml tłustej śmietany
- 2 cebule
- pół główki czosnku
- 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego lub kaparów
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oleju
- ewentualnie kilka gałązek tymianku
PUREE ZIEMNIACZANE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 100 g klasycznego masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
DO PODANIA:
herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SCHAB DUSZONY:
1. Obierz cebule i pokrój w talarki lub piórka, posól i podsmaż na oleju. Gdy cebula będzie złota, zdejmij z ognia i przełóż do formy do pieczenia.
2. Schab karkowy pokrój w plastry o szerokości około 1,5-2 cm, obsyp solą i pieprzem i wrzuć na patelnię po smażeniu cebuli. Obsmaż schab z każdej ze stron do momentu, aż stanie się przyrumieniony. Przełóż do formy z cebulą.
3. Schab środkowy także pokrój w plastry i lekko rozbij. Przesmaż na tej samej patelni z obydwu stron. Gdy schab będzie zrumieniony, owiń każdy kawałek plasterkiem boczku i przełóż do tej samej formy.
4. Oczyść świeże grzyby lub rozmroź już oczyszczone i podziel na mniejsze kawałki. Ułóż grzyby na mięsie i pomiędzy jego plastrami.
5. Do śmietany dosyp sól, pieprz i czosnek. Wymieszaj i dolej do mięsa z grzybami. Udekoruj świeżym tymiankiem.
6. Do rozgrzanego do temperatury 180°C pieca wstaw formę z daniem i piecz przez 45-55 minut na środkowej półce.
ZIEMNIACZANE PUREE:
1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez moment na gazie, aby odparowały.
2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.