Grillowany tuńczyk to obowiązkowe danie dla osób, które kochają ryby oraz nie mogą się obejść
bez warzyw. Nawet gdy za oknem pada deszcz i pogoda nie sprzyja organizowaniu grilla w ogrodzie, możesz przygotować ten pyszny obiad w zaciszu swojej kuchni.
Kategoria: Dania
120 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
TUŃCZYK Z WARZYWAMI
- steki z tuńczyka (po 1 – 2 porcjach dla osoby)
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki oliwy
- sól i kolorowy pieprz
ZIEMNIACZANE PUREE
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 100 gramów masła
- 200 ml śmietany kremówki
- sól do smaku
PIECZONE WARZYWA
- 4 czerwone papryki
- 2 żółte albo zielone papryki
- 5 cukinii
- 5 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 ostra papryczka
- 3-5 ząbków czosnku
- oleju do smażenia
- słoiczek oliwek
DO PODANIA:
- ulubione, świeże zioła – tymianek, bazylia, koperek lub natka pietruszki
- pokruszony ser feta
- herbatka Verdin Fix z zieloną lub czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
TUŃCZYK Z WARZYWAMI
1. Umyj rybę i osusz ręcznikiem. Porządnie wyszoruj cytrusy i zetrzyj z nich skórkę. Przekrój
na pół i wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Do miseczki wlej olej i cytrusowy sok oraz otartą z nich skórkę. Do takiej marynaty przełóż steki i odstaw na 30 – 60 minut.
2. Rozgrzej grillową patelnię. Wyjmij tuńczyka i układaj steki na patelni. Grilluj ok. 3-4 minuty
z każdej strony. Podawaj jeszcze gorące.
PUREE ZIEMNIACZANE
1. Obierz ziemniaki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedź
i ponownie ustaw na gazie, aby całkowicie odparowały.
2. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem bądź przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj miękkie masło, śmietanę i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, aby ziemniaki uzyskały jednolitą konsystencję i nabrały lekkości. Możesz udekorować świeżym koperkiem.
PIECZONE WARZYWA
1. Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski. Obraną cebulę pokrój w piórka. Cukinię i ziemniaki
ze skórką pokrój w duże kawałki (słupki lub talarki). Przełóż na wyłożoną papierem blaszkę
do pieczenia.
2. Przekrój ostrą papryczkę i usuń z niej nasionka, pokrój drobno. Czosnek przepuść przez praskę albo także drobno poszatkuj. Wymieszaj składniki z olejem. Powstałą marynatę polej warzywa i dokładnie przemieszaj.
3. Piecz warzywa przez 60 – 90 minut w piekarniku nastawionym na 200°C. Podczas pieczenia przemieszaj warzywa dwa razy, aby intensywniej przeszły smakiem.
4. Wyjmij warzywa z pieca, polej ulubioną oliwą (może być ziołowa) i posyp pokruszoną fetą. Udekoruj ziołami.
SALSA POMIDOROWA
1. Umyj pomidory i paprykę. Pomidory pokrój na ćwiartki (uprzednio możesz obrać je ze skórki). Paprykę przekrój, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w duże kawałki. Obierz cebulę i przekrój na pół.
2. Do kielicha blendera, malaksera bądź wysokiego naczynia wrzuć warzywa, obrane ząbki czosnku oraz zioła. Dodaj sól, wlej wyciśnięty z cytryny sok oraz oliwę. Zmiel wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli obawiasz się, że salsa może być zbyt rzadka, przełóż ją na sito i pozwól,
aby nadmiar soku wyciekł. Salsę przełóż do miseczki albo sosjerki i podawaj z grillowanym tuńczykiem i pieczonymi warzywami.