Ta zapiekanka to prawdziwe ukoronowanie jesieni. Grzyby uzbierane podczas ostatniego spaceru
po lesie, dorodna dynia wprost z ogrodu, kilka wędzonych kiełbasek dla podkręcenia smaku, Twój ulubiony makaron i voila – szybki i smaczny obiad dla całej rodziny gotowy.
Kategoria: Dania
90 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
- 400 gramów makaronu o dowolnym kształcie, np. rurki albo kokardki (może być klasyczny bądź bezglutenowy)
- 5 kiełbasek (najlepiej wędzonych)
- pół średniej dyni
- 500 gramów leśnych grzybów lub pieczarek (możesz je pomieszać)
- 2 cebule
- 400 ml śmietany (można zastąpić mlekiem kokosowym)
- 5 jajek
- 1 czubata łyżka ulubionych przypraw (np. majeranek, słodka papryka, oregano)
- 300 gramów żółtego sera
- 5 łyżek oliwy lub oleju
DO PODANIA:
- sałatka z rukoli albo sałaty rzymskiej z pomidorami i pestkami słonecznika lub ulubiony colesław
- herbatka Vedrin Fix z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umyj dynię, przekrój na pół i usuń ze środka gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę i też pokrój w kostkę. Wlej dwie łyżki oliwy na patelnię i rozgrzej. Wrzuć kawałki dyni i cebulę, przesmaż na złoty kolor.
2. Pokrój kiełbaski w plasterki i wrzuć je na rozgrzaną, suchą patelnię. Pozwól tłuszczowi
się wytopić. Po przesmażeniu przełóż kiełbaski na talerz. Na takiej aromatycznej patelni przesmaż oczyszczone i pokrojone grzyby.
3. W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron. Ważne, aby był al dente. Następnie odcedź makaron na sicie.
4. Wlej śmietanę do miski, dodaj ulubione przyprawy i wbij jajka. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Przygotuj dużą miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki zapiekanki. Przełóż do niej dynię z cebulą, grzyby oraz makaron, a następnie wymieszaj. Wlej przygotowaną wcześniej śmietanę z dodatkami i dokładnie wszystko połącz.
6. Przygotuj naczynie do zapiekania i przełóż do niego zawartość miski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 40 minut.
7. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę serem i piecz do momentu, aż ser się w pełni rozpuści.
8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę i odstaw do ostygnięcia na kilka minut. Wykrawaj prostokątne kawałki i nakładaj na talerz. Smacznego!