Kotlety schabowe w wersji pieczonej to propozycja dla osób ceniących polskie, tradycyjne smaki, a jednocześnie otwartych na kulinarne eksperymenty. Zaskocz swoich gości podając kotlety nie z patelni, a z pieca. Mięso polane aromatyczną glazurą maślano-miodową oraz podane z sałatką z komosy ryżowej i klasycznym, ziemniaczanym puree będzie hitem na Twoim stole. Polecamy ten przepis, gdy chcesz przygotować wystawne danie na rodzinną uroczystość.
Kategoria: Dania
min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
KOTLETY PIECZONE:
- 15 porcji schabu z kością na kotlety (około 4 kg)
- 120 g masła
- 100 ml miodu
- 2-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 10 ząbków czosnku
- 7-9 łodyg rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 2 ostre papryczki
- 2 cebule
- 8-10 łyżek oleju
- sól i mielony, kolorowy pieprz
PUREE ZIEMNIACZANE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 100 g klasycznego masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 brokuł
- 1 puszka/słoik ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka/słoik ugotowanej czerwonej fasoli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
CUKINIA PIECZONA:
- 4-5 młodych cukinii o zielonej skórce
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
DO PODANIA:
- 100 g wędzonego boczku
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KOTLETY SCHABOWE:
1. Warto kupić już pokrojone kawałki schabu w sklepie, ze względu na fakt, że obecność kości w mięsie bardzo utrudnia samodzielne pokrojenie. Najlepiej więc poproś o gotowe porcje mięsa z kością na kotlety. Mogą mieć około 2 cm szerokości.
2. W małym garnku rozpuść masło, dodaj miód, musztardę, obrane i posiekane ząbki czosnku, ocet oraz musztardę.
3. Umyj mięso, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posól kotlety i posmaruj olejem z każdej strony za pomocą pędzelka. Ustaw patelnię grillową na mocniejszym ogniu i obsmażaj kotlety z obu stron, po czym przełóż je do dużej formy do zapiekania.
4. Z gałązek rozmarynu oberwij listki. Ostrą papryczkę rozetnij na pół, usuń nasionka oraz posiekaj. Obierz cebulę i także drobno pokrój w kostkę.
5. Przygotowanymi dodatkami obsyp mięso. Rozetrzyj tymianek w dłoniach i rozsyp na kotletach. Każdą porcję mięsa polej osobno aromatyczną miodowo-maślaną glazurą.
6. Wstaw blaszkę z mięsem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.
CUKINIA PIECZONA:
1. Cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w plasterki o około 2 cm grubości.
2. Przełóż warzywa do miski, dodaj oliwę, sól, roztarty czosnek, a potem wszystko wymieszaj.
3. Włóż cukinię na blachę i upiecz razem z kotletami w jednym piekarniku.
ZIEMNIACZANE PUREE:
1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez mement na gazie, aby odparowały.
2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ:
1. Przepłucz na sicie komosę ryżową przelewając ją zimną wodą z kranu.
2. Do garnka wlej 1 i 2/3 szklanki wody, wsyp kaszę i zagotuj. Potrzymaj jeszcze na ogniu przez 2 minuty, wyłącz gaz i zostaw komosę pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn.
3. Podziel brokuły na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Możesz także ugotować go na parze.
4. W dużej misce połącz przestudzoną komosę z brokułami, rozkrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz odcedzonymi na sicie ciecierzycą i fasolą.
5. Do kosmosy dodaj posiekaną natkę pietruszki, roztarty czosnek, oliwę i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.
DO PODANIA:
Przygotuj talerze. Na każdym wykładaj porcję ziemniaczanego puree, na nie sztuki mięsa, upieczoną cukinię oraz sałatkę z komosy ryżowej. Górę udekoruj chipsem z wędzonego boczku i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!