Krewetki to królowe w świecie afrodyzjaków. Gdy są doprawione aromatycznym czosnkiem i świeżą natką pietruszki, a pikanterii dodaje im odrobina chili, możesz mieć pewność, że będzie to wyjątkowo pyszny wieczór

Kategoria: Dania

50 min

Verdin Fix
z zieloną
herbatą
Verdin Fixz zielonąherbatą

Składniki

KREWETKI:

  • 1 kg obranych z pancerzy krewetek (surowe albo mrożone)
  • 1 kiełbasa chorizo (wybierz odpowiedni stopień ostrości)
  • 1 pikantna papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 125 ml tłustej śmietany lub mleczka kokosowego
  • pęczek natki pietruszki

ORIENTALNA PAK CHOY:

  • 3 kapusty pak choy
  • 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 2 łyżki oleju sezamowego

DO PODANIA:

  • ulubiony, ugotowany makaron lub świeża bagietka/ wiejski chleb z masłem
  • herbatka „Verdin fix” z zielona herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PAK CHOY:

1. Umyj i pokrój kapusty na 6-7 cm kawałki.

2. Rozgrzej olej sezamowy na patelni, wrzuć pokrojone kapusty i szybko przesmaż, często mieszając.

3. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy. Gotowe!

KREWETKI:

1. Rozmroź krewetki (jeśli używasz mrożonych).

2. Pokrój chorizo w plasterki lub kostkę (jak lubisz) i podsmaż kiełbaskę na suchej patelni.

3. Obierz i drobno pokrój czosnek. Rozkrój chili, wyjmij nasionka i posiekaj w plasterki. Natkę pietruszki drobno poszatkuj.

4. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż krewetki, czosnek i chili. Smaż krewetki z obu stron tak długo, aż staną się różowe. Po czym dodaj chorizo wraz z olejem ze smażenia. Krótko przesmaż, a następnie wlej śmietanę lub mleko kokosowe. Dopraw solą do smaku i bogato posyp pietruszką. Wymieszaj całość dokładnie.

5. Krewetki podawaj z ugotowanym makaronem (pasuje tagliatelle lub pappardelle), chrupiącą bagietką lub kromkami świeżego chleba posmarowanymi masłem. Smacznego!