Krewetki to królowe w świecie afrodyzjaków. Gdy są doprawione aromatycznym czosnkiem i świeżą natką pietruszki, a pikanterii dodaje im odrobina chili, możesz mieć pewność, że będzie to wyjątkowo pyszny wieczór
Kategoria: Dania
50 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
KREWETKI:
- 1 kg obranych z pancerzy krewetek (surowe albo mrożone)
- 1 kiełbasa chorizo (wybierz odpowiedni stopień ostrości)
- 1 pikantna papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 125 ml tłustej śmietany lub mleczka kokosowego
- pęczek natki pietruszki
ORIENTALNA PAK CHOY:
- 3 kapusty pak choy
- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 2 łyżki oleju sezamowego
DO PODANIA:
- ulubiony, ugotowany makaron lub świeża bagietka/ wiejski chleb z masłem
- herbatka „Verdin fix” z zielona herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PAK CHOY:
1. Umyj i pokrój kapusty na 6-7 cm kawałki.
2. Rozgrzej olej sezamowy na patelni, wrzuć pokrojone kapusty i szybko przesmaż, często mieszając.
3. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy. Gotowe!
KREWETKI:
1. Rozmroź krewetki (jeśli używasz mrożonych).
2. Pokrój chorizo w plasterki lub kostkę (jak lubisz) i podsmaż kiełbaskę na suchej patelni.
3. Obierz i drobno pokrój czosnek. Rozkrój chili, wyjmij nasionka i posiekaj w plasterki. Natkę pietruszki drobno poszatkuj.
4. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż krewetki, czosnek i chili. Smaż krewetki z obu stron tak długo, aż staną się różowe. Po czym dodaj chorizo wraz z olejem ze smażenia. Krótko przesmaż, a następnie wlej śmietanę lub mleko kokosowe. Dopraw solą do smaku i bogato posyp pietruszką. Wymieszaj całość dokładnie.
5. Krewetki podawaj z ugotowanym makaronem (pasuje tagliatelle lub pappardelle), chrupiącą bagietką lub kromkami świeżego chleba posmarowanymi masłem. Smacznego!