Nie musisz wyjeżdżać do Maroka, by zaprosić orientalny smak do własnego domu. Bogaty, aromatyczny tagine z kurczakiem, warzywami i cytrusowym kuskusem to sposób, aby poczuć gorące powietrze północnej Afryki. Może się okazać, że już nie zechcesz jeść kurczaka w inny sposób.

Kategoria: Dania

170 min

Składniki

TAGINE Z KURCZAKIEM:

  • 8 ćwiartek kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka dużych, zielonych oliwek
  • 5-6 sporych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyzeczka cynamonu
  • 1 kiszona lub świeża cytryna
  • ¼ szklanki pszennej lub ryżowej mąki

 

KUSKUS Z WARZYWAMI:

  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól do smaku

DO PODANIA:

  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z cytryny
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół z herbatą Earl Grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KUSKUS:

1. Kuskus zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 10 minut.

2. W tym czasie pokrój paprykę i cebulę w drobne kawałki oraz poszatkuj natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól oraz olej. Ponownie wymieszaj.

 

TAGINE Z KURCZAKIEM:

1. Podziel ćwiartki kurczaka na dwie części przełamując kość.

2. Połącz w misce wszystkie sypkie produkty: mąkę, sól, cynamon, papryka, pieprz, kumin oraz imbir i obtocz kawałki kurczaka w powstałej panierce.

3. Rozgrzej patelnię i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor, a potem przełóż do tradycyjnego tagine lub formy do pieczenia. Do mięsa dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki, cebulę bez łupin w talarkach oraz całe oliwki. Jeśli masz możliwość, dodaj kiszoną cytrynę. W przeciwnym wypadku dodaj cienko obrane skórki z wyszorowanej, świeżej cytryny. Kurczak będzie miał niebywały, cytrusowy posmak.

4. Do formy dolej około 120 ml wody i szczelnie przykryj folią aluminiową (błyszcząca stroną do wewnątrz).

5. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz kurczaka pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę tagine lub folię aluminiową i piecz odkryte przez kolejne 20 minut.

6. Gdy danie będzie upieczone, wyjmij formę z pieca.

7. Na talerz wyłóż porcję kuskusu z warzywami oraz porcję aromatycznego tagine. Obficie posyp natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!