Nie musisz wyjeżdżać do Maroka, by zaprosić orientalny smak do własnego domu. Bogaty, aromatyczny tagine z kurczakiem, warzywami i cytrusowym kuskusem to sposób, aby poczuć gorące powietrze północnej Afryki. Może się okazać, że już nie zechcesz jeść kurczaka w inny sposób.
Kategoria: Dania
170 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
TAGINE Z KURCZAKIEM:
- 8 ćwiartek kurczaka
- 3 marchewki
- 1 szklanka dużych, zielonych oliwek
- 5-6 sporych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 czubata łyzeczka cynamonu
- 1 kiszona lub świeża cytryna
- ¼ szklanki pszennej lub ryżowej mąki
KUSKUS Z WARZYWAMI:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- sól do smaku
DO PODANIA:
- natka pietruszki lub kolendra
- sok z cytryny
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół z herbatą Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KUSKUS:
1. Kuskus zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 10 minut.
2. W tym czasie pokrój paprykę i cebulę w drobne kawałki oraz poszatkuj natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól oraz olej. Ponownie wymieszaj.
TAGINE Z KURCZAKIEM:
1. Podziel ćwiartki kurczaka na dwie części przełamując kość.
2. Połącz w misce wszystkie sypkie produkty: mąkę, sól, cynamon, papryka, pieprz, kumin oraz imbir i obtocz kawałki kurczaka w powstałej panierce.
3. Rozgrzej patelnię i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor, a potem przełóż do tradycyjnego tagine lub formy do pieczenia. Do mięsa dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki, cebulę bez łupin w talarkach oraz całe oliwki. Jeśli masz możliwość, dodaj kiszoną cytrynę. W przeciwnym wypadku dodaj cienko obrane skórki z wyszorowanej, świeżej cytryny. Kurczak będzie miał niebywały, cytrusowy posmak.
4. Do formy dolej około 120 ml wody i szczelnie przykryj folią aluminiową (błyszcząca stroną do wewnątrz).
5. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz kurczaka pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę tagine lub folię aluminiową i piecz odkryte przez kolejne 20 minut.
6. Gdy danie będzie upieczone, wyjmij formę z pieca.
7. Na talerz wyłóż porcję kuskusu z warzywami oraz porcję aromatycznego tagine. Obficie posyp natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!