Nie ma chyba bardziej klasycznego pomysłu na obiad niż kurczak. Aby nie wiało nudą, przyrządź go na słodko, z lekko cytrusową nutą i orientalnym akcentem. Miodowo-cytrynowy kurczak to proste i przepyszne danie, a w dodatku przygotujesz je w niecałą godzinę.
Kategoria: Dania
105 min
Udostępnij: Kopiuj link
z earl grey
Składniki
MIODOWO-CYTRYNOWY KURCZAK:
- 6 piersi kurczaka
- około 600 g ciemnych winogron
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól do smaku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
KOMOSA RYŻOWA:
- 2 szklanki komosy ryżowej
- 4 szklanki wody
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
CYTRUSOWA SAŁATKA:
- 1 ananas (świeży lub z puszki)
- 2 różowe grejpfruty
- 3 pomarańcze
- 300 g winogron bez pestek
- 1 cytryna
DO PODANIA:
12 plasterków wędzonego boczku
herbatka „Verdin fix” z Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KOMOSA RYŻOWA:
1. Wsyp komosę na sito i przelej zimną wodą.
2. Do garnka z wodą dodaj olej, miód, sok z cytryny i sól. Gotuj komosę w takim roztworze na takiej samej zasadzie jak ryż. W efekcie komosa powinna być sypka i delikatna.
SAŁATKA Z CYTRUSÓW:
1. Umyj i obierz ze skórki albo oczyść wszystkie owoce.
2. Pokrój ananasa, grejpfruta i pomarańcze i wrzuć do miski. Dodaj winogrona, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
MIODOWO-CYTRYNOWY KURCZAK:
1. Umyj i osusz piersi z kurczaka. Wymieszaj przyprawę z kurczaka ze słodką papryka i solą oraz natrzyj mięso powstałą mieszanką.
2. Porządnie wyszoruj cytryny. Z jednej z nich otrzyj skórkę, przekrój i wyciśnij sok, natomiast drugą pokrój w plasterki.
3. Obsyp piersi skórką z cytryny i odstaw na 30 minut, aby przeszły zapachem cytrusówi przypraw.
4. Na dnie formy do pieczenia ułóż pokrojoną w piórka cebulę, a na niej piersi kurczaka. Przełóż kawałki mięsa plasterkami cytryny. Zmieszaj sok wyciśnięty z cytryny z olejem oraz miodem i polej nim kurczaka. Na wierzch ułóż winogrona.
5. Przygotowaną formę wstaw do pieca nagrzanego do 175°C i piecz przez 45 minut.
6. Po upieczeniu kurczaka wystaw formę z pieca i pozwól mięsu chwilę ostygnąć.
7. Na talerz wyłóż łyżką komosę ryżową i cytrusową sałatkę, następnie ułóż kawałki kurczaka wraz z upieczonymi winogronami i polej powstałym sosem. Możesz dołączyć usmażone na suchej patelni chipsy wędzonego boczku.