Nie ma chyba bardziej klasycznego pomysłu na obiad niż kurczak. Aby nie wiało nudą, przyrządź go na słodko, z lekko cytrusową nutą i orientalnym akcentem. Miodowo-cytrynowy kurczak to proste i przepyszne danie, a w dodatku przygotujesz je w niecałą godzinę.

Kategoria: Dania

105 min

Verdin fix
z earl grey
Verdin fixz earl grey

Składniki

MIODOWO-CYTRYNOWY KURCZAK:

  • 6 piersi kurczaka
  • około 600 g ciemnych winogron
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól do smaku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju

KOMOSA RYŻOWA:

  • 2 szklanki komosy ryżowej
  • 4 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy

CYTRUSOWA SAŁATKA:

  • 1 ananas (świeży lub z puszki)
  • 2 różowe grejpfruty
  • 3 pomarańcze
  • 300 g winogron bez pestek
  • 1 cytryna

DO PODANIA:

12 plasterków wędzonego boczku
herbatka „Verdin fix” z Earl Grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KOMOSA RYŻOWA:

1. Wsyp komosę na sito i przelej zimną wodą.

2. Do garnka z wodą dodaj olej, miód, sok z cytryny i sól. Gotuj komosę w takim roztworze na takiej samej zasadzie jak ryż. W efekcie komosa powinna być sypka i delikatna.

 

SAŁATKA Z CYTRUSÓW:

1. Umyj i obierz ze skórki albo oczyść wszystkie owoce.

2. Pokrój ananasa, grejpfruta i pomarańcze i wrzuć do miski. Dodaj winogrona, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

 

MIODOWO-CYTRYNOWY KURCZAK:

1. Umyj i osusz piersi z kurczaka. Wymieszaj przyprawę z kurczaka ze słodką papryka i solą oraz natrzyj mięso powstałą mieszanką.

2. Porządnie wyszoruj cytryny. Z jednej z nich otrzyj skórkę, przekrój i wyciśnij sok, natomiast drugą pokrój w plasterki.

3. Obsyp piersi skórką z cytryny i odstaw na 30 minut, aby przeszły zapachem cytrusówi przypraw.

4. Na dnie formy do pieczenia ułóż pokrojoną w piórka cebulę, a na niej piersi kurczaka. Przełóż kawałki mięsa plasterkami cytryny. Zmieszaj sok wyciśnięty z cytryny z olejem oraz miodem i polej nim kurczaka. Na wierzch ułóż winogrona.

5. Przygotowaną formę wstaw do pieca nagrzanego do 175°C i piecz przez 45 minut.

6. Po upieczeniu kurczaka wystaw formę z pieca i pozwól mięsu chwilę ostygnąć.

7. Na talerz wyłóż łyżką komosę ryżową i cytrusową sałatkę, następnie ułóż kawałki kurczaka wraz z upieczonymi winogronami i polej powstałym sosem. Możesz dołączyć usmażone na suchej patelni chipsy wędzonego boczku.