Spodziewasz się wyjątkowych gości i chcesz im zaserwować danie wprost ze stołu najlepszej francuskiej restauracji? Koniecznie przygotuj mule w śmietanowym sosie z białym winem, z lekkim akcentem czosnku i natki pietruszki. Twoi goście będą dopominać się o dokładkę!
Kategoria: Dania
60 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
- 1 kg muli (małż)
- 2 cebule o łagodniejszym smaku (cukrowe albo szalotki)
- 300 ml wytrawnego lub półwytrawnego, białego wina (spróbuj Chardonnay)
- szklanka tłustej, kremowej śmietany (30-36%)
- 3 łyżki masła lub ulubionego oleju do smażenia
- pęczek natki pietruszki
- sól do smaku
- ewentualnie: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
DO PODANIA:
- dobrze wypieczona, chrupiąca bagietka
- herbatka Verdin Fix z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Włóż mule do miski z zimną wodą i przepłucz delikatnie, aby ze skorup wypłynęły wszystkie zanieczyszczenia. Jeśli znajdziesz otwarte lub podejrzanie pachnące mule, lepiej od razu je wyrzuć.
2. Przygotuj garnek o maksymalnie szerokim dnie. Obierz cebule i drobno pokrój w kostkę, wrzuć na uprzednio rozgrzany tłuszcz (masło lub olej). Dopraw solą i smaż do momentu, aż cebula uzyska złoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić.
3. Do garnka dolej wino, wrzuć poszatkowane łodyżki natki pietruszki, ewentualnie czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i powoli wymieszaj, aby smaki mogły
się w pełni ze sobą połączyć. Gotuj tak przez około 3 minuty, żeby alkohol odparował,
a kwintesencja smaku została na dnie naczynia.
4. Zwiększ poziom gazu pod garnkiem, wrzuć do środka mule i zamknij pokrywką. Od czasu do czasu potrząśnij garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził, a małże zaczęły
się otwierać. Gotowanie powinno potrwać około 4-6 minut. Gdy wszystkie mule się otworzą, to znak, że są już gotowe do podania.
5. Przygotuj talerz. Wyłóż danie z garnka i posyp obficie pokrojoną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącą bagietką, która maczana w sosie umożliwi Ci zjedzenie potrawy
bez pozostałości na talerzu. Tak smacznie, że aż palce lizać!