Domowe naleśniki z lekką ricottą i przepyszną konfiturą wiśniową to proste i szybkie danie, z którego ucieszą się wszyscy członkowie rodziny. Możesz serwować je na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Kategoria: Desery
60 min
Udostępnij: Kopiuj link
z earl grey
Składniki
KONFITURA WIŚNIOWA
- 1 kg wiśni (świeże lub mrożone)
- 700 g cukru
- ewentualnie 1 laska cynamonu
NALEŚNIKI
- 4 szklanki wody (możesz użyć też wody gazowanej, aby naleśniki były bardziej puszyste)
- 4 szklanki mleka (może być roślinne)
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 jajka
- około pół szklanki oleju
- duża szczypta soli
DO PODANIA:
- herbatka Verdin Fix Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KONFITURA WIŚNIOWA
1. Umyj wiśnie i pozbądź się pestek. Jeśli korzystasz z wiśni mrożonych, rozmroź je w garnku.
2. Do garnka z wiśniami wsyp cały cukier, włóż laskę cynamonu (jeśli lubisz orientalny posmak)
i ustaw na gazie.
3. Gotuj owoce bez przykrycia (od czasu do czasu pomieszaj), aż pojawi się syrop i konfitura zgęstnieje.
4. Przełóż wiśnie do miski i podawaj od razu albo napełnij konfiturą słoik i postaw na czas,
gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
NALEŚNIKI
1. Przygotuj głęboką miskę. Wbij do niej jajka i lekko ubij, następnie dodawaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość dużą łyżką albo przy pomocy miksera. Ciasto powinno być lejące
i gładkie. Odstaw masę na 15 – 30 minut.
2. Do ciasta naleśnikowego wlej olej i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Rozlewaj porcję ciasta na patelni i równo rozprowadzaj ciasto. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
4. Przygotuj talerze. Na środku naleśnika rozsmaruj ricottę i złóż na cztery części albo zwiń
w rulonik (tak jak lubisz). Podawaj z domową konfiturą wiśniową. Smacznego!