Sukces wspaniałych dań często wynika z połączenia najbardziej skrajnych smaków. Dlatego, aby ze słodkiego mięsa kaczki stworzyć kulinarny majstersztyk, połącz je z kwaśnymi owocami cytrusowymi, intensywnie ziołowym rozmarynem i odrobiną czarnego pieprzu.
To danie daje pewność, że obiad będzie pyszny nawet dla bardzo wymagającego podniebienia. Spróbuj!
Kategoria: Dania
160 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
PIECZONA KACZKA Z OWOCAMI:
- dwie średniej wielkości kaczki
- 4 jędrne gruszki (mogą być o lekko wytrawnym smaku)
- 4 pomarańcze lub 4 mandarynki (lub po 2 owoce z rodzaju)
- 2 cytryny
- 0,5 kg mrożonych lub świeżych śliwek (bez pestek)
- 0,5 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka (płatków) ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
ZIEMNIAKI PIECZONE:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 80 ml oleju
- kilka gałązek rozmarynu lub tymianku do smaku
DO PODANIA:
- owoce upieczone razem z kaczką
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KACZKA PIECZONA Z OWOCAMI:
- Dokładnie umyj mięso kaczki i osusz papierowym ręcznikiem.
- Natrzyj mięso sypkim przyprawami (solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką).
- Umyj wszystkie owoce. Gruszki pokrój w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Dwie pomarańcze pokrój w plastry, pozostałe w ćwiartki. Cytryny obierz ze skórki i także przekrój na cztery części.
- Cytrusami pokrojonymi w ćwiartki nadziej kaczki, aby nadać im ładny, krągły kształt.
- Do brytfanny lub głębokiego naczynia do zapiekania włóż drób, a dookoła: plastry pomarańczy, gruszki, połówki śliwek, żurawinę oraz rozmaryn. Polej zmieszanym ze sobą miodem, olejem i wodą.
- Włóż kaczki na dolną półkę piekarnika i piecz je w temperaturze 170°C przez 2 godziny.
- Po upieczeniu wyjmij ostrożnie brytfannę z piekarnika i pozwól daniu chwilę ostygnąć. Dzięki temu pokrojone kawałki kaczki zachowają soczystość i miękkość.
ZIEMNIAKI PIECZONE:
- Ziemniaki umyj i pokrój w ćwiartki.
- Korzenie pietruszki obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w duże piórka, a z główki czosnku oddziel ząbki.
- Do dużej formy do pieczenia włóż ziemniaki, pietruszkę, cebulę i czosnek. Dodaj rozmaryn i polej wszystko olejem. Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Podawaj jako dodatek do pieczonej kaczki.