Zbliża się wizyta teściów, rodzinny jubileusz lub inna, wyjątkowa okazja, na którą potrzebujesz przygotować klasyczny, lecz elegancki obiad? Przyrządź pieczoną szynkę,
z dodatkiem miodowo-cynamonowych jabłek i pekińskiej kapusty z wędzoną nutą. Takie danie to gwarancja dobrego smaku i zadowolenia wszystkich miłośników mięsnych dań.
Kategoria: Dania
165 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
PIECZONA SZYNKA:
- 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem, ale bez skóry
- sól peklowa (sprawdź właściwą ilość soli na jej opakowaniu w proporcji na 2 litry wody)
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 6-7 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki ulubionych przypraw (może być gotowa mieszanka do wieprzowiny lub połączenie ziół, słodkiej i wędzonej papryki)
JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE:
- 5 jabłek
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 łyżka cynamonu
- 250 ml tłustej śmietany (36%)
KAPUSTA:
- 1 kapusta pekińska
- 250 g wędzonego boczku (w jednym kawałku)
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
DO PODANIA:
ziemniaki z wody lub kopytka
świeży koperek
herbatka „Verdin fix” z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PIECZONA SZYNKA:
1. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Nakłuj szynkę widelcem w kilkudziesięciu miejscach (im więcej, tym lepiej).
2. Przygotuj marynatę. W garnku zagotuj wodę (około 2 litry) z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, a następnie ostudź. Gdy marynata zbliży się do temperatury pokojowej, wsyp odpowiednią ilość soli peklowej i wymieszaj.
3. Do garnka z marynatą włóż szynkę tak, aby cała zanurzyła się w wodzie i przykryj garnek talerzykiem. Wstaw do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obracaj mięso na drugą stronę
i sprawdzaj, czy marynata nie robi się mętna. Jeśli woda zaczyna nieprzyjemnie pachnieć
i traci przejrzystość, wymień marynatę na nową.
4. W 7 dniu wyjmij szynkę i przepłucz pod bieżącą wodą. Połóż na kratce (np. wyjętej z piekarnika) i pozwól schnąć przez 30 minut. Po tym czasie natrzyj mięso przyprawami.
5. Aby nadać szynce ładny wygląd, zwiąż ją sznurkiem albo włóż do siatki wędliniarskiej, a następnie włóż do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij.
6. Wstaw do pieca nagrzanego do 120°C i piecz przez 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij formę z szynką, rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez 15 minut zwiększając temperaturę pieca do 200°C. Szynka powinna się wtedy lekko zrumienić.
JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE:
1. Umyj jabłka i pokrój je w ósemki pozbawiając gniazdek nasiennych.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć kawałki jabłek. Obsmaż je z każdej strony oprószając lekko cynamonem.
3. Gdy jabłka będą już rumiane, podlej je śmietaną i gotuj pozwalając śmietanie lekko odparować.
4. Gdy sos zaczynie gęstnieć, dodaj miód i delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, aby nie połamać struktury jabłek zachowując ich formę.
KAPUSTA:
1. Pokrój kapustę w paski lub grubsze kawałki.
2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Boczek także pokrój w kostkę jak do okrasy. Na patelni podsmaż boczek na złoty kolor, a następnie dodaj cebulę.
3. Gdy cebula zmięknie dodaj kawałki kapusty i przesmażaj mieszając (około 10 minut).
4. Dopraw pieprzem. Być może nie będziesz potrzebować soli ze względu na słony smak wędzonego boczku.
PODANIE:
1. Gdy szynka się upiecze, wyjmij ją z pieca i pozwól przez chwilę ostygnąć.
2. Na talerz wyłóż ugotowane w wodzie ziemniaki lub kopytka, pokrojoną w grube kawałki szynkę, kawałki karmelizowanych jabłek oraz podsmażoną z boczkiem kapustę. Całość możesz posypać świeżym koperkiem. Smacznego!