Masz ochotę na proste, lecz oryginalne danie z mielonym mięsem, inne niż klasyczne kotlety czy klopsy? Faszerowane bakłażany z mielonym mięsem, grzybami i pikantnym chorizo
to szybka i efektowna propozycja dla zwolenników dań mięsno-warzywnych.
Bakłażany podane na ciepło w towarzystwie ugotowanego ryżu i sosu pomidorowego świetnie smakują jako danie obiadowe. W wersji na zimno, bez dodatków sprawdzą się
jako pożywna przystawka na domowym przyjęciu.
Kategoria: Dania
110 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
- 5-6 bakłażanów (jeśli wolisz, możesz je zastąpić cukiniami)
- 800 g mięsa mielonego (może być wołowe, ale też wieprzowe, drobiowe albo mieszane)
- 2-3 cebule
- 6 kapeluszy podgrzybków
- 1 kiełbasa chorizo
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek dymki
- 4 łyżki oleju
- zestaw ulubionych przypraw do mielonego mięsa
- żółty ser (utarty na tarce jarzynowej)
DO PODANIA:
- 2 szklanki bulionu
- ugotowany ryż
- pikantny sos pomidorowy (ze słoika albo wykonany samodzielnie)
- ulubione zioła, szpinak bądź natka pietruszki
- herbatka „Verdin Fix” z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
FARSZ Z MIELONEGO MIESA
1. Zalej grzyby wrzątkiem (około 350 ml) i gotuj przez mniej więcej 15 minut. Wyłów grzyby
(nie wylewaj wywaru) i drobno je posiekaj.
2. Obierz i drobno pokrój cebulę, podsmaż na złoto na patelni z dwoma łyżkami oleju.
3. Następnie dodaj mielone mięso i rozdrobnij (np. widelcem). Ważne, aby mięso nie zbijało się w duże, twarde grudki. Podsmaż chwilę.
4. Do mięsa dolej grzybowy wywar i pokrojone grzyby, 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, drobno pokrojoną kiełbasę chorizo i przyprawy. Podsmażaj na małym ogniu pod przykryciem przez około
20 minut.
5. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowaną natkę pietruszki i szczypiorek z dymki.
BAKŁAŻANY
1. Bakłażany umyj i osusz. Przekrój bakłażana wzdłuż i wydrąż miąższ łyżką. Napełnij łódeczki farszem z mielonego mięsa.
2. Do garnka wlej bulion, dodaj resztę koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy.
3. Przygotuj duże, żaroodporne naczynie i wlej przygotowany bulion, który powinien sięgać
do połowy wysokości bakłażanów.
4. Formę z bakłażanami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut.
Jeśli warzywa będą się zbyt mocno przypiekać, zmień tryb piekarnika na „dolne pieczenie”, przykryj folią aluminiową albo nałóż górną pokrywę naczynia żaroodpornego.
5. Pod koniec pieczenia posyp bakłażany startym serem i pozostaw w piekarniku jeszcze przez
5 minut.
6. Bakłażany podawaj na ciepło z ugotowanym ryżem, pikantnym sosem pomidorowym i herbatką „Verdin Fix” z czarną herbatą. Bakłażany sprawdzą się także podawane solo w wersji na zimno jako pożywna przystawka.