Jak przemycić ryby w daniu dla dzieci, gdy te uciekają na sam widok dzwonka czy filetu? Jest na to magiczny sposób o nazwie – klopsiki. Nie ma chyba osoby, niezależnie od wieku, której nie cieknie ślinka na myśl o pysznych, lekkich pulpecikach w kremowo-koperkowym sosie.
Kategoria: Dania
110 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
PIECZONE PULPCIKI:
- 1 kg płatów łososia
- 3 jajka
- 1/3 – 1 szklanka bułki tartej (klasycznej lub bezglutenowej)
- 0,5 szklanki siekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
DOMOWY MAKARON:
- 500 g mąki pszennej typu 500 lub 550
- 5-10 dużych jajek (możesz użyć 5 całych jajek lub 10 żółtek)
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
SOS DO RYBY:
- 500 ml śmietany kremówki (można zastąpić śmietaną kokosową)
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 cebula
- 1 cytryna
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
ZIELONE WARZYWA:
- brokuły z czosnkiem
- fasolka szparagowa z czosnkiem
- sałata liściasta
DO PODANIA:
ser parmezan lub podobny
herbatka „Verdin fix” z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DOMOWY MAKARON:
1. Wsyp do miski mąkę, wbij jajka i wymieszaj widelcem, następnie dodaj sól, wodę i oliwę. Wyrób gładkie, zwarte ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut.
2. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i rozłóż na płasko, aby chwilę przeschło. Możesz przesypać mąką, aby warstwy ciasta się nie skleiły. Ciasto jest gotowe, gdy przy dotyku jest suche i nie przykleja się do dłoni.
3. Pokrój ciasto makaronowe ostrym nożem na paski o szerokości ok. 1 cm.
4. Przygotuj duży garnek, wlej do niego wodę i osól. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucaj do niej partie makaronu. Delikatnie przemieszaj, aby paski się nie posklejały. Gdy makaron wypłynie na wierzch, gotuj jeszcze przez minutę i wyławiaj.
KREMOWO-KOPERKOWY SOS:
1. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle lub oleju na złoty kolor.
2. Do cebuli dolej śmietanę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny. Całość wylej na patelnię.
3. Wymieszaj podgrzewany sos i dosyp do niego garść posiekanego koperku oraz dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zagotuj sos.
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA:
1. Przepłucz rybę pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń ości za pomocą pęsety, zdejmij skórę i przemiel mięso w maszynce do mielenia mięsa.
2. Przełóż mięso do miski, dodaj jajka i bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, czarnym lub białym pieprzem i dosyp drobno poszatkowany koperek. Wyrób masę ręką i odstaw na 15 minut, aby całość nabrała zwartej konsystencji. Jeśli po tym czasie masa jest zbyt rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki tartej.
3. Nabieraj porcje masy rybnej łyżką i formuj dłońmi zgrabne klopsiki. Delikatnie obtocz w bułce tartej i odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
4. Blachę z klopsikami wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut.
5. Po upieczeniu wyjmij blachę z pieca i przełóż klopsiki do sosu. Pogotuj całość przez chwilę.
6. Na talerz wyłóż porcję domowego makaronu, a na nią klopsiki. Dołóż porcję zielonych warzyw, polej całość sosem i posyp tartym parmezanem.