Jeśli jesteś wielbicielem dań z drobiu podawanych na słodko z owocami, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Duszony z jabłkami, śliwkami i żurawiną indyk będzie częstym gościem na Twoim stole.

Kategoria: Dania

75 min

Verdin fix
z earl grey
Verdin fixz earl grey

Składniki

POLĘDWICZKI DROBIOWE

  • 4 polędwiczki z indyka
  • 12 plastrów wędzonego boczku (bez skóry)
  • 3 pomarańcze
  • 2-3 jabłka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mrożonej albo surowej żurawiny
  • 150 gramów suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki gotowej przyprawy do indyka lub mieszanka ulubionych przypraw do drobiu
  • 1 szklanka drobiowego lub warzywnego bulionu lub szklanka wody

ZIEMNIACANE PUREE

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 200 ml tłustej śmietany – kremówki
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki startego chrzanu

DO PODANIA:

  • ulubiona, lekka surówka
  • herbatka Verdin Fix z Earl Grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

POLĘDWICZKI DROBIOWE
1. Umyj pomarańcze i jabłka. Pokrój je w plasterki/ósemki, a z jabłek usuń gniazda nasienne. Zostaw jedną pomarańczę w całości i wyciśnij z niej sok.

2. Obierz cebulę i pokrój w piórka.

3. Umyj polędwiczki, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj ulubioną mieszanką przypraw. Każdą polędwiczkę zawiń plastrami boczku. Na jedną polędwiczkę powinny przypadać trzy plasterki.

4. Na dno wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia rozsyp cebulę, a na niej ułóż polędwiczki zawinięte plastrami boczku. W puste przestrzenie włóż jabłka, plastry pomarańczy, suszone śliwki, a całość posyp żurawiną. Zmieszaj wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i bulion (wodę). Powstały płyn następnie wlej do brytfanny.

5. Ustaw piekarnik na 180°C, włóż formę i piecz przez 45 minut.

6. Gdy wyjmiesz formę z owocowymi polędwiczkami z pieca, możesz serwować ją od razu
na stół.

ZIEMNIACZANE PUREE

1. Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, zdejmij
garnek z ognia, odlej wodę i postaw garnek ponownie na włączony gaz. Potrzymaj chwilę,
aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę do ziemniaków i przełóż do miski. Do ciepłych ziemniaków dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Dokładnie wymieszaj puree i podawaj z upieczonymi polędwiczkami.