Jeśli jesteś wielbicielem dań z drobiu podawanych na słodko z owocami, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Duszony z jabłkami, śliwkami i żurawiną indyk będzie częstym gościem na Twoim stole.
Kategoria: Dania
75 min
Udostępnij: Kopiuj link
z earl grey
Składniki
POLĘDWICZKI DROBIOWE
- 4 polędwiczki z indyka
- 12 plastrów wędzonego boczku (bez skóry)
- 3 pomarańcze
- 2-3 jabłka
- 2 cebule
- 1 szklanka mrożonej albo surowej żurawiny
- 150 gramów suszonych śliwek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki gotowej przyprawy do indyka lub mieszanka ulubionych przypraw do drobiu
- 1 szklanka drobiowego lub warzywnego bulionu lub szklanka wody
ZIEMNIACANE PUREE
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 200 ml tłustej śmietany – kremówki
- łyżka masła
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki startego chrzanu
DO PODANIA:
- ulubiona, lekka surówka
- herbatka Verdin Fix z Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
POLĘDWICZKI DROBIOWE
1. Umyj pomarańcze i jabłka. Pokrój je w plasterki/ósemki, a z jabłek usuń gniazda nasienne. Zostaw jedną pomarańczę w całości i wyciśnij z niej sok.
2. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
3. Umyj polędwiczki, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj ulubioną mieszanką przypraw. Każdą polędwiczkę zawiń plastrami boczku. Na jedną polędwiczkę powinny przypadać trzy plasterki.
4. Na dno wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia rozsyp cebulę, a na niej ułóż polędwiczki zawinięte plastrami boczku. W puste przestrzenie włóż jabłka, plastry pomarańczy, suszone śliwki, a całość posyp żurawiną. Zmieszaj wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i bulion (wodę). Powstały płyn następnie wlej do brytfanny.
5. Ustaw piekarnik na 180°C, włóż formę i piecz przez 45 minut.
6. Gdy wyjmiesz formę z owocowymi polędwiczkami z pieca, możesz serwować ją od razu
na stół.
ZIEMNIACZANE PUREE
1. Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, zdejmij
garnek z ognia, odlej wodę i postaw garnek ponownie na włączony gaz. Potrzymaj chwilę,
aby odparowały.
2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę do ziemniaków i przełóż do miski. Do ciepłych ziemniaków dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Dokładnie wymieszaj puree i podawaj z upieczonymi polędwiczkami.