Jest mnóstwo powodów, które powodują, że wiele osób nie lubi ryb – bo mają ości, bo bywają przesolone albo zbyt suche. Najczęściej jednak problem tkwi w niewłaściwym przygotowaniu rybnego dania. Tym razem wybierz filety z łososia oraz postaw na sprawdzony przepis, za sprawą którego tradycyjny schabowy i gołąbki odejdą do lamusa. Dziś na stole królować będzie pieczony łosoś w aksamitnym sosie!

Kategoria: Dania

80 min

Verdin Fix
z zieloną
herbatą
Verdin Fixz zielonąherbatą

Składniki

ŁOSOŚ W SOSIE:

  • 1,5 kg łososia ( w całości lub w kawałkach)
  • 600 ml tłustej (36%) śmietany lub tłustego mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 1 ostra papryczka lub pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • kawałek imbiru (około 3 cm)
  • 10 suszonych pomidorów w oliwnej zalewie
  • 50 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka zielonego pieprzu z zalewy
  • 1 garść szpinaku
  • 1 cytryna
  • czarny lub biały, mielony pieprz

ZIEMNIACZANE PUREE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • pół kostki masła
  • 200 ml śmietany

DO PODANIA:

  • brokuły gotowane tradycyjnie w wodzie lub na parze
  • siekany koperek
  • herbatka „Verdin fix” z zieloną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZIEMNIACZANE PUREE:

1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odlej wodę i potrzymaj jeszcze ziemniaki w garnku, aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Przełóż do miski, dodaj miękkie masło, śmietanę i kilka szczypt soli. Porządnie wymieszaj, aby puree było lekki i puszyste.

 

ŁOSOŚ W SOSIE:

1. Obierz imbir (najwygodniej jest obierać małą łyżeczką) i pokrój w paseczki. Przekrój na pół papryczkę, wyjmij nasionka i drobno pokrój.

2. Obierz czosnek i poszatkuj, pokrój suszonej pomidory i listki szpinaku. Obierz cebulę i także pokrój w plasterki lub piórka.

3. Na suchej patelni szybko obsmaż łososia ze wszystkich stron. Chodzi o to, aby mięso ścięło się tylko od zewnątrz.

4. W brytfannie lub żaroodpornym naczyniu ułóż cebulę oraz obsmażonego łososia. Dopiero teraz przypraw go solą i pieprzem. Na rybie ułóż posiekaną papryczkę, imbir, czosnek, pokrojone suszone pomidory. Posyp tartym parmezanem oraz dodaj zielony pieprz z zalewy. Na koniec posyp szpinakiem.

5. Do miski wlej śmietanę, dosyp szczyptę soli oraz skórkę otartą z cytryny. Polej łososia przyrządzonym sosem.

6. Formę z rybą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut.

7. Gdy łosoś się upiecze, ostrożnie wyjmij formę.

8. Na talerzu ułóż ziemniaczane puree, kawałki upieczonego łososia wraz z dodatkami, dołóż ugotowane brokuły i polej sosem z pieczenia ryby. Możesz posypać też świeżym, posiekanym koperkiem. Będzie pysznie!