Jest mnóstwo powodów, które powodują, że wiele osób nie lubi ryb – bo mają ości, bo bywają przesolone albo zbyt suche. Najczęściej jednak problem tkwi w niewłaściwym przygotowaniu rybnego dania. Tym razem wybierz filety z łososia oraz postaw na sprawdzony przepis, za sprawą którego tradycyjny schabowy i gołąbki odejdą do lamusa. Dziś na stole królować będzie pieczony łosoś w aksamitnym sosie!
Kategoria: Dania
80 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
ŁOSOŚ W SOSIE:
- 1,5 kg łososia ( w całości lub w kawałkach)
- 600 ml tłustej (36%) śmietany lub tłustego mleka kokosowego
- 2 cebule
- 1 ostra papryczka lub pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
- kawałek imbiru (około 3 cm)
- 10 suszonych pomidorów w oliwnej zalewie
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka zielonego pieprzu z zalewy
- 1 garść szpinaku
- 1 cytryna
- czarny lub biały, mielony pieprz
ZIEMNIACZANE PUREE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- pół kostki masła
- 200 ml śmietany
DO PODANIA:
- brokuły gotowane tradycyjnie w wodzie lub na parze
- siekany koperek
- herbatka „Verdin fix” z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ZIEMNIACZANE PUREE:
1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odlej wodę i potrzymaj jeszcze ziemniaki w garnku, aby odparowały.
2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Przełóż do miski, dodaj miękkie masło, śmietanę i kilka szczypt soli. Porządnie wymieszaj, aby puree było lekki i puszyste.
ŁOSOŚ W SOSIE:
1. Obierz imbir (najwygodniej jest obierać małą łyżeczką) i pokrój w paseczki. Przekrój na pół papryczkę, wyjmij nasionka i drobno pokrój.
2. Obierz czosnek i poszatkuj, pokrój suszonej pomidory i listki szpinaku. Obierz cebulę i także pokrój w plasterki lub piórka.
3. Na suchej patelni szybko obsmaż łososia ze wszystkich stron. Chodzi o to, aby mięso ścięło się tylko od zewnątrz.
4. W brytfannie lub żaroodpornym naczyniu ułóż cebulę oraz obsmażonego łososia. Dopiero teraz przypraw go solą i pieprzem. Na rybie ułóż posiekaną papryczkę, imbir, czosnek, pokrojone suszone pomidory. Posyp tartym parmezanem oraz dodaj zielony pieprz z zalewy. Na koniec posyp szpinakiem.
5. Do miski wlej śmietanę, dosyp szczyptę soli oraz skórkę otartą z cytryny. Polej łososia przyrządzonym sosem.
6. Formę z rybą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut.
7. Gdy łosoś się upiecze, ostrożnie wyjmij formę.
8. Na talerzu ułóż ziemniaczane puree, kawałki upieczonego łososia wraz z dodatkami, dołóż ugotowane brokuły i polej sosem z pieczenia ryby. Możesz posypać też świeżym, posiekanym koperkiem. Będzie pysznie!