Liczba przepisów na faszerowany schab jest bardzo długa. Mięsa te bardzo często nadziewa się morelami, śliwkami czy żurawiną. Tym razem jednak porcja schabu kryje w sobie aromatyczną kiełbaskę. Taka pieczeń podana z ziemniaczanym puree oraz słodką, pieczoną marchewką i chrupiącym groszkiem to dobry pomysł na rodzinny obiad.
Kategoria: Dania
170 min
Udostępnij: Kopiuj link
z czarną
herbatą
Składniki
PIECZONY SCHAB:
- 3,5 kg schabu wieprzowego
- 1 kg kiełbasy wędzonej
- 3 łyżki przyprawy do wieprzowiny (mogą być też mieszanki grillowe)
- 3 łyżki oleju lub masła
- 5 łyżek wody
- garść gałązek świeżego tymianku
PUREE ZIEMNIACZANE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 50 g klasycznego masła
- 200 ml śmietany
- 1 łyżeczka soli
GROSZEK ZIELONY:
- 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 czubate łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany lub jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
MARCHEWKA PIECZONA:
- 1 kg marchewki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- sól do smaku
DO PODANIA:
herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ZIEMNIACZANE PUREE:
1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez moment na gazie, aby odparowały.
2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.
GROSZEK ZIELONY:
1. Wrzuć groszek do garnka z niewielką ilością wody i gotuj przez maksymalnie 3 minuty. Groszek nadal powinien być zielony i lekko chrupiący.
2. Przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj ją do groszku i dokładnie wymieszaj.
3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj czosnek oraz przyprawy do groszku i wymieszaj całość.
MARCHEWKA PIECZONA:
1. Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki.
2. Przełóż warzywa do formy do pieczenia, posyp solą, polej olejem połączonym z miodem i piecz przez 40 minut w 180°C. Marchewki po upieczeniu są już gotowe do podania.
PIECZONY SCHAB:
1. Umyj schab, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na dwie części.
2. Ostrym nożem zrób otwór w schabie na całej jego długości. W tak przygotowaną kieszeń włóż kiełbasę i wsuń maksymalnie w głąb mięsa.
3. Tak przygotowane mięso posól i dokładnie natrzyj przyprawami.
4. Ułóż schab w blaszce do pieczenia. Na dno wlej olej i wodę.
5. Ustaw piekarnik na 170°C i piecz przez 1,5 godziny.
6. Po upieczeniu wyjmij formę i pozwól mięsu chwilę odpocząć. Po tym czasie możesz podawać.
7. Na talerz wyłóż po porcji ziemniaczanego puree, groszku i marchewki. Na wierzchu ułóż plastry schabu. Całość posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!