Masz dość pierogów z marketu, które mają grube ciasto i niedoprawiony farsz? Pora z tym skończyć! Najbliższa Wigilia stanie się wyjątkowa za sprawą przygotowanych przez Ciebie własnoręcznie pierogów. Aromatyczny farsz i cienkie, miękkie ciasto to podstawa sukcesu wigilijnej wieczerzy. Nadwyżkę pierogów możesz zamrozić i serwować je o każdej porze roku. Świetnie smakują odsmażane na maśle z cebulką.

Kategoria: Dania

180 min

Verdin fix
z earl grey
Verdin fixz earl grey

Składniki

CIASTO NA PIEROGI

  • 1 kg mąki pszennej (typ 500) oraz mąka do posypania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2 – 5 minut)

FARSZ Z KAPUSTY KISZONEJ I GRZYBÓW

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 małe lub 2 większe marchewki
  • 30 ml oleju do smażenia
  • 60 ml dobrej jakości oleju lnianego lub rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4 łyżki melasy, miodu lub syropu z agawy
  • 500 ml wody lub soku jabłkowego
  • kilka plastrów suszonych jabłek lub suszone śliwki
  • sól i pieprz do smaku (czarny i ziołowy)

DO PODANIA:

  • herbatka „Verdin Fix” Earl Grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ DO PIEROGÓW

1. Zalej kapelusze grzybów wrzątkiem, zostaw na całą noc i ugotuj do miękkości. Ostudzone grzyby pokrój w paseczki. Trzonki grzybów zmiel na proszek w młynku do kawy.

2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoto. Obierz marchewkę, zetrzyj
na tarce jarzynowej, dodaj do cebuli i smaż przez chwilę.

3. Pokrój drobno kapustę, włóż do garnka i dopełnij wodą (2-3 szklanki). Następnie dodaj wszystkie przyprawy, podsmażoną z cebulą marchew oraz grzyby z wywarem, który powstał podczas ich gotowania. Farsz gotuj przez około 2 godziny na wolnym ogniu.

4. Po upływie 1,5 godziny dodaj proszek ze zmielonych grzybów i gotuj jeszcze przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby reszta płynu odparowała. Na koniec dodaj miód/melasę
i olej oraz porządnie dopraw pieprzem.

5. Jeśli chcesz używać farszu do krokietów lub pierogów, wystudź go oraz odciśnij nadmiar płynu. Taki farsz możesz także zamrozić.

PIEROGI

1. Przygotuj stolnicę albo mikser z mieszadłem – hakiem. Wsyp mąkę, połącz z solą i olejem,
a następnie wymieszaj (ręcznie albo za pomocą robota kuchennego) dolewając stopniowo gorącą wodę. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, uważaj, aby się nie poparzyć!
Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzi od dłoni.
Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 10 – 15 minut.

2. Odetnij porcję ciasta i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, a następnie wytnij kółka
za pomocą szklanki.

3. Dla ułatwienia sklejania pierogów rogi ciasta posmaruj wodą i zlepiaj dociskając widelcem. Jeśli lepienie pierogów Ci nie wychodzi, użyj sprytnej maszynki.

4. Zgrabne pierożki układaj na ściereczce wysypanej mąką i przykryj, aby nie wyschły.
Gotuj je partiami, starając się wrzucać je do garnka tak, aby się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na wierzch i staną się miękkie – są już gotowe.

5. Podawaj je od razu po wyjęciu z wody, a po ostudzeniu odsmażaj na patelni.