Otwierając książkę kucharską z przepisami z całego świata, okazuje się, że pulpeciki można znaleźć wszędzie. Zazwyczaj różnią się jedynie gatunkiem wykorzystanego mięsa
i kompozycją dodatków. Pulpeciki z indyka to połączenie kuchni polskiej i włoskiej
z egzotyczną nutą orientalną w postaci pestek granatu. Jeśli te drobiowe pulpeciki właśnie dziś znajdą się na Twoim stole, będą gwarancją pysznego i pożywnego dania dla całej rodziny.
Kategoria: Dania
100 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
PULPECIKI W Z MAKARONEM:
- 1,5 kg udźca z indyka bez kości (możesz poprosić w sklepie o zmielenie mięsa)
- 2-3 cebule
- 200 g suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (możesz dodać mniej)
- sól i pieprz do smaku
- makaron tagiatelle
SOS DO PULPECIKÓW:
- 500 g pomidorów (zimą możesz użyć passaty ze słoika)
- 300 ml tłustej śmietany (najlepiej 36%)
- 1 ostra papryka (bądź pół łyżeczki mielonej)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- tymianek
- 20 oliwek
- sól i pieprz do smaku
DO PODANIA:
- pokruszony ser feta
- pestki z dwóch owoców granatu
- garść rukoli
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SOS POMIDOROWO-ŚMIETANOWY:
1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
2. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozetnij papryczkę, wyjmij nasionka i drobno poszatkuj.
3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, aby się lekko zrumieniła, a następnie dodaj pomidory, tymianek, sól i ostrą papryczkę. Gotuj tak długo, aż pomidory się rozpadną, mieszając od czasu do czasu.
4. Pokrój oliwki w plasterki i dorzuć do sosu, dolej śmietanę i wymieszaj. Po zagotowaniu sos będzie gotowy.
PULPECIKI Z MAKARONEM:
1. Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Obierz czosnek, a pomidory odsącz z oleju, najlepiej na sicie.
2. Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodając cebulę, czosnek i pomidory. Jeśli kupiłeś już mielone mięso, dodaj do niego bardzo drobno poszatkowaną cebulę, czosnek i pomidory.
3. Przełóż indyka do miski. Dodaj sól, pieprz, wędzoną paprykę, bułkę tartą oraz jajka. Wymieszaj starannie mięso, najlepiej rękami, a potem formuj zgrabne pulpeciki.
4. Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia, a następnie dość ciasno poukładaj klopsiki. Włóż blachę do pieca nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
5. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
6. Po upieczeniu pulpecików wyjmij je ostrożnie z pieca i przełóż do sosu. Możesz delikatnie podgrzać całość, aby smaki lepiej się połączyły.
7. Na talerz wyłóż porcję makaronu, kilka pulpecików polanych sosem. Posyp pokruszoną fetą, pestkami granatu i kilkoma gałązkami rukoli. Danie jest już gotowe. Smacznego!