Otwierając książkę kucharską z przepisami z całego świata, okazuje się, że pulpeciki można znaleźć wszędzie. Zazwyczaj różnią się jedynie gatunkiem wykorzystanego mięsa
i kompozycją dodatków. Pulpeciki z indyka to połączenie kuchni polskiej i włoskiej
z egzotyczną nutą orientalną w postaci pestek granatu. Jeśli te drobiowe pulpeciki właśnie dziś znajdą się na Twoim stole, będą gwarancją pysznego i pożywnego dania dla całej rodziny.

Kategoria: Dania

100 min

Składniki

PULPECIKI W Z MAKARONEM:

  • 1,5 kg udźca z indyka bez kości (możesz poprosić w sklepie o zmielenie mięsa)
  • 2-3 cebule
  • 200 g suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (możesz dodać mniej)
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron tagiatelle

SOS DO PULPECIKÓW:

  • 500 g pomidorów (zimą możesz użyć passaty ze słoika)
  • 300 ml tłustej śmietany (najlepiej 36%)
  • 1 ostra papryka (bądź pół łyżeczki mielonej)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • tymianek
  • 20 oliwek
  • sól i pieprz do smaku

DO PODANIA:

  • pokruszony ser feta
  • pestki z dwóch owoców granatu
  • garść rukoli
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SOS POMIDOROWO-ŚMIETANOWY:

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

2. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozetnij papryczkę, wyjmij nasionka i drobno poszatkuj.

3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, aby się lekko zrumieniła, a następnie dodaj pomidory, tymianek, sól i ostrą papryczkę. Gotuj tak długo, aż pomidory się rozpadną, mieszając od czasu do czasu.

4. Pokrój oliwki w plasterki i dorzuć do sosu, dolej śmietanę i wymieszaj. Po zagotowaniu sos będzie gotowy.

PULPECIKI Z MAKARONEM:

1. Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Obierz czosnek, a pomidory odsącz z oleju, najlepiej na sicie.

2. Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodając cebulę, czosnek i pomidory. Jeśli kupiłeś już mielone mięso, dodaj do niego bardzo drobno poszatkowaną cebulę, czosnek i pomidory.

3. Przełóż indyka do miski. Dodaj sól, pieprz, wędzoną paprykę, bułkę tartą oraz jajka. Wymieszaj starannie mięso, najlepiej rękami, a potem formuj zgrabne pulpeciki.

4. Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia, a następnie dość ciasno poukładaj klopsiki. Włóż blachę do pieca nagrzanego do 180°C na około 40 minut.

5. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

6. Po upieczeniu pulpecików wyjmij je ostrożnie z pieca i przełóż do sosu. Możesz delikatnie podgrzać całość, aby smaki lepiej się połączyły.

7. Na talerz wyłóż porcję makaronu, kilka pulpecików polanych sosem. Posyp pokruszoną fetą, pestkami granatu i kilkoma gałązkami rukoli. Danie jest już gotowe. Smacznego!