Polska sernikami stoi. Wersji serników jest chyba tyle, ile cukierni w każdym mieście. Jeśli jednak chcesz naprawdę zaskoczyć swoich gości, upiecz im oryginalny i wyjątkowy, którego ojczyzną jest… Nowy York. Ten pyszny, lekki i kremowy sernik z aksamitną białą czekoladą
i owocami to prawdziwa rozkosz rozpływająca się w ustach. Nawet największe specjalistki
w dziedzinie serników jak Twoja mama i babcia będą oczarowane jego niebanalnym smakiem.
Kategoria: Desery
130 min
Udostępnij: Kopiuj link
z earl grey
Składniki
SPÓD:
- 150 g maślanych albo owsianych ciastek lub herbatników
- 70 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
- 1350 g twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub kremowego serka
- 375 g drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 300 ml tłustej śmietany (36%)
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
- 1 cytryna (otarta z niej skórka i wyciśnięty sok)
POLEWA:
- 200 g białej czekolady dobrej jakości
- 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki
DO PODANIA:
sezonowe owoce: maliny, truskawki, borówki, czerwona porzeczka
herbatka „Verdin fix” z Earl Grey
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SPÓD:
1. Włóż ciastka do blendera i zblenduj na piasek. Jeśli nie masz blendera, włóż ciastka do woreczka strunowego albo pokrusz na blaszce do pieczenia i mocno rozwałkuj wałkiem do ciasta. Rozdrobnione ciasteczka połącz z roztopionym masłem.
2. Natłuść formę do pieczenia (średnica 26 cm) i wyłóż na niej papier do pieczenia. Odkrój pasek papieru i zabezpiecz nim także ścianki formy.
3. Na dno blaszki wysyp ciasteczkowe okruszki i ugnieć równomiernie po całej powierzchni. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
SERNIK W STYLU NOWOJORSKIM:
1. Przygotuj składniki na masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie miały tę samą, pokojową temperaturę.
2. Jeśli korzystasz z tradycyjnego twarogu, zmiel go dwa lub nawet trzy razy w maszynce do mielenia lub użyj kremowego serka z wiaderka. Do miski z serem wsyp cukier, wbij jajka i dolej śmietanę. Wymieszaj delikatnie masę, lecz uważaj, aby nie wbijać powietrza do środka.
3. Pod koniec mieszania dodaj mąkę i startą skórkę z cytryny, dolej sok cytrynowy i waniliowy ekstrakt. Wymieszaj ponownie.
4. Wyjmij z lodówki formę z ciasteczkowym spodem i owiń ją szczelnie folią aluminiową. Ważne, aby podczas kąpieli wodnej woda nie dostała się do środka.
5. Przełóż masę serową na schłodzony spód i delikatnie wyrównaj.
6. Wstaw do dużej blachy zabezpieczoną folią blaszkę z sernikiem. Do większej formy wlej wodę, aby sięgała połowy wysokości blaszki.
7. Obydwie formy włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez następne 60 minut. Gotowy sernik powinien być elastyczny po dotknięciu palcem.
8. Wyłącz piec i studź sernik uchylając drzwiczki, a następnie włóż do lodówki na noc, aby ciasto porządnie się schłodziło.
9. W kąpieli wodnej rozpuść dwie białe czekolady ze śmietaną. Polej sernik i wstaw ponownie do lodówki.
10. Po godzinie wyjmij sernik i udekoruj go ulubionymi owocami. Podawaj pokrojony na trójkątne kawałki.