Jeśli zapraszasz rodzinę na niedzielny obiad i chcesz podać kurczaka inspirowanego słoneczną Italią – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj się na to, że Twoi goście na pewno poproszą o dokładkę.
Kategoria: Dania
120 min
Udostępnij: Kopiuj link
z zieloną
herbatą
Składniki
KURCZAK W WINIE
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka (można zastąpić indykiem)
- 250 ml białego, (pół)wytrawnego wina
- 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 duże cebule
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy solnej
- 3 łyżki oleju (można wykorzystać ten z suszonych pomidorów)
- 2,5 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka
CYTRYNOWE ZIEMNIACZKI
- 1,5 drobnych ziemniaków
- 2 cytryny
- 60 – 80 ml oleju
DO PODANIA
- gałązki tymianku
- ewentualnie 10 karczochów w zalewie oliwnej
- Herbatka Verdin Fix z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Ułóż w formie do pieczenia, uprzednio posmarowanej masłem bądź olejem.
2. Umyj piersi kurczaka, osusz za pomocą ręcznika papierowego i dokładnie natrzyj ulubionymi przyprawami. Na patelnię wlej olej, a po chwili połóż kurczaka. Dokładnie obsmaż z obu stron,
a następnie przełóż do naczynia do pieczenia.
3. Odsączone pomidory, kapary i karczochy ułóż na piersiach z kurczaka. Pokrój pomidorki
w paski, jeśli lubisz mniejsze fragmenty. Wlej wino i udekoruj listkami tymianku – kurczak będzie wtedy bardziej aromatyczny. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut.
4. Po upływie tego czasu, ostrożne wyjmij kurczaka z piekarnika do ostygnięcia na kilka minut.
CYTRYNOWE ZIEMNIACZKI
1. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
2. Przełóż ziemniaki do żaroodpornego naczynia i polej olejem. Dokładnie wymieszaj, a następnie zapiekaj w rozgrzanym do 170 – 180 °C piekarniku przez 25-30 minut.
3. Starannie wyszoruj cytrynę. Zetrzyj z niej skórkę, przekrój i wyciśnij sok. Wymieszaj powstały sok ze skórką i olejem.
4. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i od razu polej cytrynowym olejem. Serwuj razem z aromatycznymi piersiami z kurczaka. Smacznego!