Jeśli jesteś wielbicielem kuchni staropolskiej albo wschodnioeuropejskiej, to danie z pewnością będzie królowało na Twoim stole. Wołowe mięso w aromatycznym sosie ułożone na chmurce z polenty wprost rozpływa się w ustach.
Kategoria: Dania
120 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
STROGONOW Z GRZYBAMI LEŚNYMI
- 1 kg miękkiej wołowiny (może być polędwica)
- 350- 500 g mrożonych lub świeżych grzybów (najlepiej leśnych)
- 3 cebule
- 300 m tłustej śmietany – kremówki
- 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 80 g masła
- kilka kapeluszy grzybów suszonych
sól i świeżo mielony, czarny pieprz
KREMOWA POLENTA
- 2 litry wody
- 300 g kaszki lub grubej mąki kukurydzianek
- pół kostki masła lub pół szklanki oliwy
- 50-100 g startego parmezanu
- łyżka soli
DO PODANIA:
- herbatka „Verdin Fix” z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Umyj i osusz wołowinę. Pokrój w drobne paski i przesmaż na patelni z dużą ilością tłuszczu (masło albo olej). Następnie przełóż do głębokiego garnka.
2. Obierz cebulę i pokrój w piórka, a potem przesmaż na tej samej patelni na złoty kolor. Przełóż do garnka z mięsem. Dodaj pokrojone w kawałki mrożone grzyby.
3. Do garnka z zawartością dodaj 200 ml wody, śmietanę i koncentrat pomidorowy.
Dopraw całość solą i mielonym, czarnym pieprzem. Po czym duś przez około 20-30 minut
pod przykryciem.
KREMOWA POLENTA
1. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp kaszkę kukurydzianą jednostajnym, powolnym strumieniem, stale mieszając. W ten sposób pozbędziesz się grudek. Mieszaj zawartość
do zagotowania, a potem zmniejsz gaz/płytę do minimum i gotuj kaszkę przez około 50 minut.
Podczas gotowania musisz stale mieszać kaszkę. W przeciwnym wypadku polenta się przypali.
2. Po upływie tego czasu wyłącz gaz/płytę, dodaj miękkie masło lub oliwę i ser. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Wyłóż polentę na talerz, polej gorącym strogonowem i obficie posyp natką pietruszki. Smacznego!