Wiele osób obawia się przygotowywania indyka ze względu na charakterystyczną strukturę mięsa. Indyk nie ma swojego wyraźnego smaku, jest bardzo chudym mięsem
i przez to łatwo o jego wysuszenie i niedoprawienie. Warto zmieniać wady w atuty, dlatego ten przepis na sznycle z indyka, to bezkonkurencyjny sposób na soczyste, pełne aromatów mięso, które stanie się częstym gościem na Twoim rodzinnym stole.

Kategoria: Dania

60 min

Składniki

SZNYCLE Z INDYKA:

  • 1-1,2 kg piersi z indyka
  • 250 g szynki parmeńskiej
  • 200 g sera o wyraźnym smaku (np. cheddar lub inny dojrzewający)
  • świeży tymianek
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • chili i mieszanka posiekanych ziół

ZIEMNIACZANE PUREE Z BOCZKIEM:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 200 ml tłustej śmietany
  • sól do smaku

ZIELONA SAŁATA Z CHIPSAMI Z BOCZKU:

  • 1 paczka mieszanki sałat
  • 100 g boczku wędzonego
  • sos do sałaty z oliwy, soku z cytryny i przypraw

DO PODANIA:

brokuły z wody lub gotowane na parze
herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SZNYCLE Z INDYKA:

1. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien.

2. Lekko posól każdy kawałek indyka.

3. Na desce do krojenia rozłóż sznycle. Połóż na nich listki tymianku, plasterki sera i szynkę parmeńską.

4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i oleju, a następnie zdejmij sznycle z deski i połóż na patelni szynką do góry. Smaż około 2-3 minuty, odwróć, by smażyć minutę i z powrotem odwróć na pierwotną stronę, aby smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełóż sznycle na talerz
i przykryj drugim, aby nie ostygły.

5. Obierz czosnek i drobno poszatkuj lub przeciśnij przez praskę. Na patelnię po smażeniu sznycli wrzuć pozostałe masło, a po jego rozpuszczeniu – czosnek. Podsmaż chwilę i pod koniec dodaj miód i wymieszaj.

 

PUREE ZIEMNIACZANE Z BOCZKIEM:

1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni, aż staną się złote.

2. Obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę i potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu, by odparowały.

3. Jeszcze gorące ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków. Przełóż do miski, dodaj miękkie masło, zawartość patelni, śmietanę oraz szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie.

 

ZIELONA SAŁATA Z CHIPSAMI Z BOCZKU:

1. Rozgrzej suchą patelnię. Połóż na niej kilka plasterkówa. boczku, tak, aby nie nachodziły na siebie. Gdy plasterki zrumienią się z jednej strony, szybko przełóż je na drugą.

2. Chipsy z boczku wyłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

3. Wsyp sałatę do miski, polej przygotowanym samodzielnie sosem i posyp pokruszonymi chipsami z boczku.

 

PODANIE:

Na talerzu ułóż porcję ziemniaczanego puree, na tym sznycle z indyka i polej glazurą. Nałóż łyżką sałatę i od razu podawaj.