Uwielbiasz smak burgerów i chciałbyś jeść je częściej? Tym razem zamień mielone mięso wołowe burgera na długo duszoną wieprzowinę i przygotuj sobie pyszną przekąskę. Smak tych aromatycznych kanapek z soczystym mięsem spowoduje, że nie będziesz się mógł od nich oderwać. Wyczesana wieprzowina podana jako główny element obiadu w towarzystwie ziemniaczanego puree oraz warzyw z powodzeniem zastąpi klasyczne kotlety czy zrazy.
Kategoria: Dania
50 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
PIECZONA WOŁOWINA:
- 2 łopatki wieprzowe (każda o wadze około 1,5 kg)
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 50 ml syropu klonowego
- 500 g pomidorów na gałązce
- 100 ml pikantnego ketchupu
- 2 łyżki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek sosu sojowego
DO PODANIA:
w wersji obiadowej – ziemniaczane purée, ugotowane lub opiekane ziemniaki
w wersji na kanapki – z ulubioną bułką, majonezem ogórkiem (kiszonym lub konserwowym) oraz plasterkami cebul
herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotowanie dania należy zacząć od przyrządzenia aromatycznej marynaty. Weź dużą miskę i wymieszaj w niej sok jabłkowy, syrop klonowy, ketchup, paprykę w proszku, sól i sos sojowy.
2. W dużej formie do pieczeni ułóż mięso i polej je sosem.
3. Na wierzchu mięsa ułóż gałązki pomidorków.
4. Formę do pieczenia wraz z zawartością szczelnie przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140°C i piecz przez 8 godzin. Możesz też zostawić mięso do pieczenia na noc.
5. Po upływie tego czasu podkręć temperaturę pieca do 180°C i piecz jeszcze przez 30 minut.
6. Wyjmij mięso z pieca i na chwilę odstaw do ostygnięcia.
7. Jeśli chcesz wykorzystać mięso na obiad, podaj je z ziemniakami i ulubionymi warzywami. Mięso rozrywaj dwoma widelcami i polej powstałym w pieczeniu sosem.
8. Porwanego mięsa możesz użyć także jako nadzienia kanapek. Przekrój kajzerkę lub bagietkę, posmaruj majonezem lub innym, ulubionym sosem, włóż kawałki porwanej wieprzowiny, plasterki ogórka z octu, kiszone ogórki lub pikle oraz kilka krążków cebuli. Palce lizać!