Kuchnia śródziemnomorska kojarzy się z daniami lekkimi, warzywnymi i takimi, którymi nie sposób się najeść. Istnieje jednak przepis na bardzo sycące, aromatyczne danie, które w dodatku przygotujesz w jednym garnku – wołowe ragu z warzywami i makaronem to zdecydowany pewniak nawet dla najbardziej wybrednych.
Kategoria: Dania
170 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
RAGU Z MAKARONEM:
- 2 kg mięsa wołowego bez kości (może być rostbef)
- 300 g chorizo lub wędzonego boczku
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki krojonych pomidorów
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 350 ml czerwonego lub białego wina
- 300 ml mleka klasycznego lub roślinnego
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- kilka łyżek oleju lub masła do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- gałązka tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
- ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
DO PODANIA:
- ugotowany makaron (tagiatelle lub pappardelle)
- starty ser dojrzewający
- rukola
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół z czarną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
RAGU Z MAKARONEM:
1. Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki, a potem pokrój na ćwiartki. Jeśli używasz pomidorów z puszki wykorzystaj całą zawartość.
2. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz marchewki i pokrój w plasterki. Selera umyj i także pokrój w dość duże kawałki.
3. Umyj i osusz mięso i także pokrój w większą kostkę.
4. Weź żeliwny garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojone chorizo lub boczek, cebulę, selera naciowego i marchew. Przesmażaj całość często mieszając. Zawartość będzie gotowa, gdy cebula się zezłoci, a smaki i zapachy połączą. Po tym czasie przełóż wszystko do miski.
5. W tym samym garnku na kilku łyżkach oleju usmaż wołowinę. Mięso odda sok i będzie się smażyło do momentu, aż stanie się brązowe. Wtedy możesz dodać pomidory, podsmażone wcześniej warzywa, wino, zioła, pokrojony czosnek i chili. Przemieszaj całość i gotuj przez 30 minut.
6. Następnie dolej do garnka mleko, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny.
7. Dodaj soczewicę i gotuj przez następne 30 minut, pamiętając o tym, aby często mieszać ragu. Pod koniec gotowania można dodać trochę koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia konsystencji i podkręcenia smaku.
8. W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
9. Gdy wszystkie składniki dania są już gotowe, wyłóż porcję makaronu na talerz i polej go aromatycznym ragu. Podawaj z rukolą i ulubionymi, świeżymi ziołami, posypane tartym serem. Smacznego!