Z wołowiny tradycyjnie przygotowujemy tatara lub steki. Jeśli jednak masz ochotę na danie obiadowe z wołowiną w roli głównej, to ta pieczeń sprawdzi się na piątkę z plusem. Dodatek w postaci szparagów z masłem wprowadza lekki, wiosenny akcent. Wypróbuj koniecznie!

Kategoria: Dania

180 min

Verdin Fix
z czarną
herbatą
Verdin Fixz czarnąherbatą

Składniki

PIECZONA WOŁOWINA:

  • 2 kawałki wołowiny (każda po 1800 g)
  • 3-4 cebule
  • 250 g wędzonego boczku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól i kolorowy pieprz do smaku
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • kilka łyżek oleju

ZIEMNICZANE PUREE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • pół kostki masła
  • 200 ml śmietany
  • sól

WIOSENNE SZPARAGI:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

DO PODANIA:

  • posiekany, świeży koperek
  • herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PUREE ZIEMNIACZANE:

1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij z ognia, odcedź i ponownie postaw na gazie do odparowania.

2. Jeszcze gorące ziemniaki utłucz tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Ziemniaki połącz z miękkim masłem, śmietaną oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszaj.

SZPARAGI:

1. Obierz szparagi z twardych włókien.

2. Przygotuj wysoki garnek i nalej do niego wodę. Wsyp cukier i sól. Ustaw szparagi tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Jeśli szparagi zbyt mocno się rozsypują, zwiąż je sznurkiem w niezbyt ścisły pęczek.

3. Gotuj szparagi przez 5-9 minut od momentu zagotowania wody.

PIECZONA WOŁOWINA:

1. Umyj i osusz mięso, następnie posól i obficie obsyp świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

2. Każdy kawałek mięsa zwiąż sznurkiem, by nadać mu ładny kształt.

3. Na suchej, rozgrzanej patelni obsmaż związane mięso ze wszystkich stron. Ma być tylko obsmażone, nie usmażone.

4. Obierz cebule i pokrój w piórka.

5. Formę do pieczenia wyłóż pokrojoną cebulą, a na niej ułóż obsmażone mięso. Pomiędzy kawałki wołowiny włóż plasterki wędzonego boczku oraz rozmaryn. Podlej winem oraz bulionem, a następnie szczelnie przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).

6. Wstaw formę do pieca nagrzanego do 180°C na 120 minut.

7. Po upieczeniu wyjmij wołowinę z pieca. Odwiń folię aluminiową i pozwól mięsu nieco ostygnąć. Następnie wyjmij pieczeń na deskę (nie rozcinaj sznurków) i krój mięso w grube plastry (najlepiej pomiędzy sznurkami).

8. Na talerz wyłóż ziemniaczane puree, kawałki wołowiny i ugotowane szparagi, które najpyszniej smakują polane masłem. Całość możesz posypać poszatkowanym, świeżym koperkiem.