Chyba nie ma bardziej klasycznego dania śląskiego niż nadziewana boczkiem, cebulą
i kiszonym ogórkiem rolada śląska. Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusków śląskich, obficie polanych pieczeniowym sosem. Za łamanie klasycznych receptur zapewne grozi kulinarne piekło, jednak ta wersja rolady z wieprzowiną i owocami to prawdziwa niebiańska rozkosz. Spróbuj przygotować ją na niedzielny obiad, a Twoi goście poproszą o dodatkową porcję na wynos.

Kategoria: Dania

165 min

Składniki

ROLADA WIEPRZOWA Z NADZIENIEM:

  • 1,5 kg schabu
  • 500 g wędzonego boczku w plasterkach (300 g w plasterkach i 200 g pokrojonego w kostkę)
  • 4 cebule
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 60 ml tłustej śmietany i kokosowego mleka
  • sól i pieprz do smaku

MODRA KAPUSTA:

  • 1 średniej wielkości czerwona kapusta
  • 3 duże cebule
  • 4 kwaśniejsze jabłka
  • 6-8 kiszonych lub konserwowych ogórków
  • 4-6 łyżek oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu, cukru lub syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

KLUSKI ŚLĄSKIE:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej

DO PODANIA:

herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

MODRA KAPUSTA:

1. Obierz kapustę z zewnętrznych liści, usuń głąb. Drobno poszatkuj.

2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor.

3. Do garnka z wrzątkiem wrzuć pokrojoną kapustę. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby kapusta była miękka.

4. Po ugotowaniu przelej kapustę przez sito, lekko ostudź i przełóż do miski dodając cytrynowy sok/ocet. Podczas mieszania kapusta powinna zmienić kolor.

5. Do zimnej kapusty dodaj cebulę, starte na tarce jarzynowej obrane jabłka, poszatkowane ogórki oraz cukier. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.

 

ROLADA WIEPRZOWA Z NADZIENIEM:

1. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Długim nożem krój mięso, aby powstawały cienkie, płaskie fragmenty.

2. Na plastry wieprzowiny połóż folię spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa tak, jak rozklepuje się mięso na kotlety schabowe. Tym razem niech plastry będą nieco grubsze.

3. Obierz cebule, pokrój w piórka i usmaż na tłuszczu na złoty kolor.

4. Roztłuczone mięso posyp solą i pieprzem, a następnie ułóż na nich plastry boczku. Na boczku rozłóż podsmażoną cebulę oraz grubo przesiekane orzechy włoskie i żurawinę. Zwiń ciasno mięso i zawiń sznurkiem nadając mu zgrabny kształt.

5. Włóż roladę do formy do pieczenia, obłóż plasterkami wędzonego boczku, pokrojoną w piórka cebulą i suszonymi śliwkami. Podlej szklanką wody lub lekkiego bulionu.

6. Wstaw formę z mięsem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 1,5 godziny.

7. Wyjmij roladę z piekarnika, przełóż na deskę i przykryj folia aluminiową, aby szybko nie ostygła. Powstały po upieczeniu sos przelej do blendera i zmiksuj.

8. Na talerze wyłóż kluski śląskie, porcję modrej kapusty oraz plastry wieprzowej rolady. Całość polej pieczeniowo-śliwkowym sosem. Smacznego!