Chyba nie ma bardziej klasycznego dania śląskiego niż nadziewana boczkiem, cebulą
i kiszonym ogórkiem rolada śląska. Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusków śląskich, obficie polanych pieczeniowym sosem. Za łamanie klasycznych receptur zapewne grozi kulinarne piekło, jednak ta wersja rolady z wieprzowiną i owocami to prawdziwa niebiańska rozkosz. Spróbuj przygotować ją na niedzielny obiad, a Twoi goście poproszą o dodatkową porcję na wynos.
Kategoria: Dania
165 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
ROLADA WIEPRZOWA Z NADZIENIEM:
- 1,5 kg schabu
- 500 g wędzonego boczku w plasterkach (300 g w plasterkach i 200 g pokrojonego w kostkę)
- 4 cebule
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g suszonej żurawiny
- 150 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju
- 60 ml tłustej śmietany i kokosowego mleka
- sól i pieprz do smaku
MODRA KAPUSTA:
- 1 średniej wielkości czerwona kapusta
- 3 duże cebule
- 4 kwaśniejsze jabłka
- 6-8 kiszonych lub konserwowych ogórków
- 4-6 łyżek oleju
- 4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu, cukru lub syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
KLUSKI ŚLĄSKIE:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
DO PODANIA:
herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
MODRA KAPUSTA:
1. Obierz kapustę z zewnętrznych liści, usuń głąb. Drobno poszatkuj.
2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor.
3. Do garnka z wrzątkiem wrzuć pokrojoną kapustę. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby kapusta była miękka.
4. Po ugotowaniu przelej kapustę przez sito, lekko ostudź i przełóż do miski dodając cytrynowy sok/ocet. Podczas mieszania kapusta powinna zmienić kolor.
5. Do zimnej kapusty dodaj cebulę, starte na tarce jarzynowej obrane jabłka, poszatkowane ogórki oraz cukier. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
ROLADA WIEPRZOWA Z NADZIENIEM:
1. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Długim nożem krój mięso, aby powstawały cienkie, płaskie fragmenty.
2. Na plastry wieprzowiny połóż folię spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa tak, jak rozklepuje się mięso na kotlety schabowe. Tym razem niech plastry będą nieco grubsze.
3. Obierz cebule, pokrój w piórka i usmaż na tłuszczu na złoty kolor.
4. Roztłuczone mięso posyp solą i pieprzem, a następnie ułóż na nich plastry boczku. Na boczku rozłóż podsmażoną cebulę oraz grubo przesiekane orzechy włoskie i żurawinę. Zwiń ciasno mięso i zawiń sznurkiem nadając mu zgrabny kształt.
5. Włóż roladę do formy do pieczenia, obłóż plasterkami wędzonego boczku, pokrojoną w piórka cebulą i suszonymi śliwkami. Podlej szklanką wody lub lekkiego bulionu.
6. Wstaw formę z mięsem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 1,5 godziny.
7. Wyjmij roladę z piekarnika, przełóż na deskę i przykryj folia aluminiową, aby szybko nie ostygła. Powstały po upieczeniu sos przelej do blendera i zmiksuj.
8. Na talerze wyłóż kluski śląskie, porcję modrej kapusty oraz plastry wieprzowej rolady. Całość polej pieczeniowo-śliwkowym sosem. Smacznego!